Služeno opelo, položeni venci na sarkofag vožda Karađorđa: Brnabić i Višković na Oplencu povodom Dana državnosti

15.02.2023

14:26

0

Autor: I.K.

Nakon polaganja venaca, uz himnu Bože pravde, koju je intonirao vojni orkestar, zvaničnici su i ispred crkve odali počast srpskim precima

Služeno opelo, položeni venci na sarkofag vožda Karađorđa: Brnabić i Višković na Oplencu povodom Dana državnosti
premijerka Ana Brnabić i predsednik Vlade RS Radovan Višković na Oplencu - Copyright TANJUG/ NEBOJŠA RAUS

U crkvi Svetog Đorđa na Oplencu, u Topoli, danas je povodom obeležavanja Dana državnosti služeno opelo kome su prisustvovali predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić i predsednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković.

Nakon opela, koje je sa sveštenstvom služio vladika šumadijski Jovan, premijerka je zajedno sa Viškovićem položila venac na sarkofag vožda Karađorđa.

 

Vence su još položili i ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Nikola Selaković, predstavnici ministarstva odbrane i Vojske Srbije, članovi porodice Krađorđević kao i predstavnici Zadužbine Kralj Petar I.

Nakon polaganja venaca, uz himnu Bože pravde, koju je intonirao vojni orkestar, zvaničnici su i ispred crkve odali počast srpskim precima.

Centralna svečanost u Orašcu

Centralna svečanost obeležavanja Dana državnosti održana je tradicionalno u Orašcu, gde je 1804. godine podignut Prvi srpski ustanak. Obeležavanje Dana državnosti počelo je pomenom za pokoj duši našim precima, Karađorđu i ustanicima, koji je služio vladika šumadijski Jovan. 

Vence na spomenik vođi Prvog srpskog ustanka položili su predsednik Narodne skupštine Srbije Vladimir Orlić i predsednik Narodne skupštine Republike Srpske Nenad Stevandić. Obeležavanju Dana državnosti Republike Srbije, prisustvovali su brojni srpski i inostrani zvaničnici.

 

Predsednik srpskog parlamenta Vladimir Orlić poručio je na Sretenje sa mesta odakle je počela odbrana Srbije, da je simbol državnosti Srbija borba za slobodu, koju i danas vodimo i da samo ujedinjeni i složni možemo da je izborimo. Predsednik predsednik Narodne skupštine Republike Srpske Nenad Stevandić preneo je pozdrave predsednika Republike Srpske Milorada Dodika i naveo da sve veliko u našem narodu potiče od hrabrosti koju su pokazali srpski junaci. 

Povodom državnog praznika, predsednik Srbije Aleksandar Vučić ranije danas prisustvovao je svečanoj akademiji “Knežev zapis” u Kragujevcu, a najpre se obratio okupljenim građanima u porti ispred Stare skupštine. Predsednik Vučić potom je u Predsedništvu dodelio ordene najzaslužnijim pojedincima.

 

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike