Premijerka Brnabić sastala se sa ambasadorima Kvinte pri OEBS-u (FOTO)

09.02.2023

20:55

0

Autor: 24sedam

Premijerka Brnabić sastala se sa ambasadorima Kvinte pri OEBS-u (FOTO)
Ana Brnabić sa ambasadorima Kvinte pri OEBS-u - Copyright Foto: Vlada Republike Srbije

Predsednica Vlade Republike Srbije Ana Brnabić razgovarala je danas sa ambasadorima Kvinte pri OEBS-u u Beču, koji su u poseti Srbiji u okviru regionalne turneje Zapadnom Balkanu.

Brnabić je zahvalila ambasadorima na poseti i podršci koju Misija pruža reformama u oblasti vladavine prava, zaštiti ljudskih i manjinskih prava i naglasila je da će Vlada Srbije ostati posvećena nastavku reformi i regionalnoj saradnji.

Predsednica Vlade naglasila je da je Beograd posvećen dijalogu sa Prištinom, da zamrznuti konflikt nije rešenje i da insistira na formiranju Zajednice srpskih opština, čije je uspostavljanje dogovoreno Briselskim sporazumom.

Uprkos svim izazovima, nastavljamo da vodimo odgovornu politiku koja čuva stabilnost, mir i nacionalne interese naše zemlje, a za Srbiju je podjednako važno i pitanje bezrezervne zaštite i osiguranje bezbednosti pripadnika srpske zajednice na Kosovu i Metohiji, navela je Brnabić.

Takođe, Brnabić je upoznala sagovornike sa trenutnim aktivnostima u vezi sa usvajanjem novog seta pravosudnih zakona i istakla važnost svih aktivnosti i reformi koje se sprovode kako bi naše pravosuđe bilo efikasnije i u najboljem interesu građana.

Premijerka je dodala da Srbija pridaje veliki značaj promociji tolerancije i nediskriminacije, pitanjima slobode medija i bezbednosti novinara.

Brnabić je istakla da Srbija ceni i podržava rad Misije OEBS-a u našoj zemlji sa kojom ima partnersku saradnju baziranu na međusobnom razumevanju i izrazila očekivanje za nastavak takvih odnosa.

Ambasadori Kvinte su naveli da je Zapadni Balkan izuzetno važan region za OEBS, kao i za vlade Francuske, Nemačke, Italije, Ujedinjenog Kraljevstva i Sjedinjenih Američkih Država i istakli značaj nastavka postizanja konkretnog napretka u dijalogu sa Prištinom uz podršku EU, i podršku svih pet zemalja.

Sastanku u Vladi Srbije prisustvovali su ambasadori Francuske Kristin Fages, Nemačke Gesa Braeutigam, Italije Stefano Baldi, Velike Britanije Nil Buš i Sjedinjenih Američkih Država Majkl Karpenter.

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike