Jedina vaša želja je da kriminalizujete porodicu predsednika Srbije: Ministarka Popović odgovorila na optužbe Borislava Novakovića

05.02.2023

13:17

0

Milenko Jovanov rekao je da ovo što su poslanici imali priliku da čuju od Novakovića predstavlja direktan uticaj na pravosuđe

Jedina vaša želja je da kriminalizujete porodicu predsednika Srbije: Ministarka Popović odgovorila na optužbe Borislava Novakovića
Copyright Printscreen/RTS2

Poslanik opozicione Narodne stranke Borislav Novaković izjavio je danas u parlamentu da postoji veza između vrha vlasti u Novom Sadu i kriminala. Poslanici vladajuće SNS su mu odgovorili da je upravo on hapšen jer je oštetio grad Novi Sad, a u polemiku se uključila i ministarka pravde Maja Popović.

Novaković je pozvao ministarku da reaguje povodom nepostupanja po krivičnoj prijavi koja je u Novom Sadu podneta protiv Slobodana Milića Bocare.

„To je čovek koji čini vezu između lokalne vlasti SNS-a, pre svega Miloša Vučevića, i urbanističke mafije. Milić je taj koji menja regulacione planove...“, tvrdio je Novaković i tokom rasprave dovodio u vezu članove porodice predsednika Srbije sa Zvonkom Veselinovićem.

Poslanica SNS Biljana Pantić Pilja, reklamirajući povredu Poslovnika, obratila se predsedniku Skupštine Vladimiru Orliću, kome je rekla da je u redu što na liberalan način dozvoljava da se vodi rasprava, ali je i navela da poslanik može da govori samo o tački dnevnog reda.

“Ja razumem da prethodni govornik ne može da vodi raspravu o tačkama dnevnog reda jer da ima obraza, on ne bi ni sedeo u skupštini. Naveo je da postoji problem institucija. Ja bih se tu složila sa njim, jer da institucije rade svoj posao prethodni govornik ne bi sedeo u skupštini nego u zatvoru gde mu je mesto, ali umesto njega u zatvoru su dvoje nevinih ljudi”, rekla je Pantić Pilja.

Uspeo je, nastavila je Pilja, da mu zastari postupak i za to su odgovorne institucije, a “to što on gaji patološku ljubav prema Milošu Vučevići i Andreju Vučuću nije za skupštinu nego za neke druge institucije”.

Šef poslaničke grupe Srpske napredne stranke Milenko Jovanov rekao je da ovo što su poslanici imali priliku da čuju od Novakovića predstavlja direktan uticaj na pravosuđe.

“Tako to izgleda. Podnesu krivične prijave sa lažnim podacima, a onda preko skupštine vrše pritisak na organe da oni moraju da procesuiraju to što su rekli. Ja sam očekivao od primera koji je zalutao ovde, jer mu je mesto iza rešetaka, da priča o tome kakva je bila hrana u zatvoru u kojem je ležao”, rekao je Jovanov, koji je tvrdio da je “bivši robijaš prebacio odgovornost na dvoje nevnih ljudi”.

Odgovarajući na tvrdnje da postoji veza između kriminala i vrha vlasti u Novom Sadu, Jovanov je kazao da je “prethodni govornik bio hapšen kao direktor Zavoda za izgradnju grada, jer je menjao urbanistički plan za hotel i oštetio grad za milion i po evra”.

“Što ne pričaš o tome? Ako hoćeš da vidiš kriminalca stani pred ogledalo i to što si pobegao od krivičnog suda pred prekršajni ne menja stvar”, rekao je Jovanov.

Ministarka pravde Maja Popović kazala je da, kad se podnese prijava za bilo šta, moraju da postoje dokazi.

TANJUG/ TARA RADOVANOVIć
ministarka Maja Popović

 

“Ako tužilaštvo odbaci prijavu, znači da dokaza nema u spisima. Imajući u vidu da vi pravite politički performans i mašete sa određenim slikama, one ne dokazuju krivično delo”, poručila je Popović.

Ona je u polemici sa Novakovićem ponovila dam on počne da se bavi prikupljanjem dokaza pre nego što podnese prijavu.

“Jedina vaša želja je da kriminalizujete porodicu predsednika Srbije, kao i ministre, imate patologiju prema ministru Vučeviću”, rekla je Popović.

Poslanik Pokreta socijalista Đorđe Komlenski poručio je predsedniku Skupštine Srbije Vladimiru Orliću da treba da isključuje mikrofon kada se vređa dostojanstvo parlamenta.

“Slušamo da o presudama govore osuđeni građani Srbije, javno vređaju ljude koji nikakve veze nemaju sa kriminalom”, rekao je Komlenski.

Orlić je odgovorio da je njegov način vođenja sednica “pokazatelj teške diktature”.

“Šta da vam kazem? Mi ovo slušamo svaki put šta god da je tema, uvek je isti govor i sve ovo znate napamet. I da osuđeni kriminalci govore na te teme, sve ste u pravu. Što se tiče isključivanja mikrofona, to vam je pokazatelj te teške navodne diktature ili tiranije”, rekao je Orlić.

Kaže da je poslanicima koji kritikuju vlast teško da čuju odgovor, ali i ocenio da je u tome razlika u nivou demokratije između nekadašnje i sadašnje vlasti.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike