Kfor na Kosovu i Metohiji imenovao novog komandanta

24.01.2023

20:56

0

Trupe Kfora pomno prate situaciju na terenu i potpuno su spremne da intervenišu ako stabilnost, bezbednost i sloboda kretanja budu ugroženi, u skladu sa mandatom UN

Kfor na Kosovu i Metohiji imenovao novog komandanta
Kfor - Copyright AP Photo/Marjan Vucetic

Komandant Kfora, general-major Anđelo Mikele Ristuća predsedavao je danas ceremoniji prenosa ovlašćenja Regionalne komande Kfora Zapad između pukovnika Ivana Marote i pukovnika Marija Bocija u prisustvu zamenice ministra odbrane Italije, senatorke Izabele Rauti, saopštio je Kfor.

- Pukovnik Marota i ovaj kontingent su ostavili trajni uticaj unutar Kfora održavajući visoke standarde pravičnosti, nepristrasnosti i stvarajući uslove koji su bili od koristi svim ljudima na Kosovu - rekao je Ristuća i izrazio zahvalnost odlazećem kontingentu Regionalne komande Zapad.

Ristuća je poželeo je novom komandantu regionalne komande Bociju mnogo uspeha na njegovom novom zadatku i podvukao je potrebu za nastavkom očuvanja bezbednosti širom Kosova i Metohije u skladu sa mandatom KFOR-a u UN.

Tokom današnjeg dana Ristuća je ugostio i italijansku zamenica ministra odbrane Izabelu Rauti i obavestio je o tekućim operativnim aktivnostima i opštoj bezbednosnoj situaciji na Kosovu i Metohiji.

Tokom sastanka sa predstavnicima italijanskog kontingenta, Rauti je zahvalila italijanskim mirovnjacima na njihovom vrednom doprinosu u regionu koji karakteriše duboka nestabilnost, navodi se u saopštenju Kfora.

Ristuća je istakao da je Kfor potpuno fokusiran na svakodnevno sprovođenje svog mandata, zasnovanog na Rezoluciji SB UN 1244 iz 1999. godine, na obezbeđivanju bezbednog okruženja i slobode kretanja za sve zajednice koje žive na Kosovu i Metohiji.

Trupe Kfora pomno prate situaciju na terenu i potpuno su spremne da intervenišu ako stabilnost, bezbednost i sloboda kretanja budu ugroženi, u skladu sa mandatom UN, navodi se u saopštenju.

Bonus video

TANJUG

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike