Svedoke iz dosijea OVK odaje Haradinajeva rođaka Meliza?

03.10.2020

08:03 >> 09:09

0

Dokumenta koja su procurila su uglavnom ona koje je prikupio Milovan Drecun i onda su poslata u Hag

Svedoke iz dosijea OVK odaje Haradinajeva rođaka Meliza?
Copyright Profimedia

Advokat Toma Fila tvrdi da su OVK dosijei najverovatnije procurili iz prištinskog tzv. Ministarstva diplomatije.

Kako je objasnio, srpske institucije su saznanja koja imaju dostavile Specijalizovanom sudu u Hagu, a onda su oni materijale poslali tzv. Ministarstvu spoljnih poslova Kosova kako bi dali svoja saznanja, na čijem je čelu Meliza Haradinaj Stubla, rođaka bivšeg premijera tzv. Kosova Ramuša Haradinaja.

– Dokumenta koja su procurila su uglavnom ona koje je prikupio Milovan Drecun i onda su poslata u Hag. Albanci su obelodanjivanjem dokumenata hteli da pošalju poruku da Srbi lažu i da onima čija se imena pominju kao potencijalni svedoci poruče da će se sa njima obračunati. Ministarstvo spoljnih poslova tzv. Kosova je imalo uvid u sva dokumenta – objašnjava Fila.

Drecun: Pokreće se istraga – kako su veterani OVK došli do poverljive dokumentacije

Advokat Tomislav Višnjić kaže da ima više nivoa dokumentacije i da je moglo da procuri ono što su dobili iz našeg tužilašatva, možda i iz Haškog tribunala, a ima i dokumentacije koju su prikupljali Euleks i Kfor”.

Euleks upao u kancelarije veterana tzv. OVK i uhapsio predsednika udruženja (VIDEO)

Zaposleni u Tužilaštvu imaju pristup dokumentaciji, svako ima svoj deo materijala koji obrađuje i na kojem radi. Može da procuri i preko biroa za prevođenje. Oni koji su uhapšeni su koristili tu dokumentaciju da “pritisnu” svedoke i da pokažu da sud ne može da ih zaštiti. Jedan albanski advokat je rekao da su u pitanju izjave svedoka i da većina njih laže, čime im je poslao poruku da promene svoje iskaze – kaže Višnjić.

Problemi sa traljavim čuvanjem arhive pratili su i procese koje su vođeni još tokom rada Tribunala u Hagu.

– Jedan deo dokumenata dat je tokom Vlade Zorana Đinđića. Ono što se ticalo zločina OVK je uglavnom nestajalo, a dokumentacija protiv Srba je čuvana. Nikada nam nisu vratili materijale o zločinima OVK. Plaćenici su sklanjali dokumentaciju u ime Šiptara, a najbogatiji je bio Bedžet Pacoli, koji je takođe bio ministar spoljnih poslova – rekao je Fila.

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike