Svedoke iz dosijea OVK odaje Haradinajeva rođaka Meliza?

03.10.2020 | 08:03 >> 09:09

Autor: Jelena Stokic Jovanovic

Dokumenta koja su procurila su uglavnom ona koje je prikupio Milovan Drecun i onda su poslata u Hag

Copyright Profimedia

Advokat Toma Fila tvrdi da su OVK dosijei najverovatnije procurili iz prištinskog tzv. Ministarstva diplomatije.

Kako je objasnio, srpske institucije su saznanja koja imaju dostavile Specijalizovanom sudu u Hagu, a onda su oni materijale poslali tzv. Ministarstvu spoljnih poslova Kosova kako bi dali svoja saznanja, na čijem je čelu Meliza Haradinaj Stubla, rođaka bivšeg premijera tzv. Kosova Ramuša Haradinaja.

– Dokumenta koja su procurila su uglavnom ona koje je prikupio Milovan Drecun i onda su poslata u Hag. Albanci su obelodanjivanjem dokumenata hteli da pošalju poruku da Srbi lažu i da onima čija se imena pominju kao potencijalni svedoci poruče da će se sa njima obračunati. Ministarstvo spoljnih poslova tzv. Kosova je imalo uvid u sva dokumenta – objašnjava Fila.

Drecun: Pokreće se istraga – kako su veterani OVK došli do poverljive dokumentacije

Advokat Tomislav Višnjić kaže da ima više nivoa dokumentacije i da je moglo da procuri ono što su dobili iz našeg tužilašatva, možda i iz Haškog tribunala, a ima i dokumentacije koju su prikupljali Euleks i Kfor”.

Euleks upao u kancelarije veterana tzv. OVK i uhapsio predsednika udruženja (VIDEO)

Zaposleni u Tužilaštvu imaju pristup dokumentaciji, svako ima svoj deo materijala koji obrađuje i na kojem radi. Može da procuri i preko biroa za prevođenje. Oni koji su uhapšeni su koristili tu dokumentaciju da “pritisnu” svedoke i da pokažu da sud ne može da ih zaštiti. Jedan albanski advokat je rekao da su u pitanju izjave svedoka i da većina njih laže, čime im je poslao poruku da promene svoje iskaze – kaže Višnjić.

Problemi sa traljavim čuvanjem arhive pratili su i procese koje su vođeni još tokom rada Tribunala u Hagu.

– Jedan deo dokumenata dat je tokom Vlade Zorana Đinđića. Ono što se ticalo zločina OVK je uglavnom nestajalo, a dokumentacija protiv Srba je čuvana. Nikada nam nisu vratili materijale o zločinima OVK. Plaćenici su sklanjali dokumentaciju u ime Šiptara, a najbogatiji je bio Bedžet Pacoli, koji je takođe bio ministar spoljnih poslova – rekao je Fila.

 

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam

Izvor: Večernje novosti