Toliko o "državi": Ambasador tzv. Kosova u Americi krio milione na tajnom računu!

13.01.2023

17:40

0

Autor: A. B.

Ismaili, bivši telekomunikacijski tajkun na Kosovu i Metohiji, imenovan je za takozvanog ambasadora u Sjedinjenim Američkim Državama 2012. godine

Toliko o "državi": Ambasador tzv. Kosova u Americi krio milione na tajnom računu!
Akan Ismaili - Copyright Printscreen/YouTube/IntellectualsDC

Nakon što je novinarska istraga otkrila da je bivši ambasador tzv. Kosova u SAD Akan Ismaili 2014. godine držao oko četiri miliona švajcarskih franaka sakrivenih na tajnom računu u "Credit Suisse" u Švajcarskoj, koje nije prijavio u skladu sa zakonom, pokrenut je čitav postupak i istraga.

Američki mediji javljaju da je Priština preuzela slučaj, ali ostaje pitanje da li će biti sankcionisan uprkos dokazanoj prevari.

Ismaili, bivši telekomunikacijski tajkun na Kosovu i Metohiji, imenovan je za takozvanog ambasadora u Sjedinjenim Američkim Državama 2012. godine.

Na toj funkciji je do 2015. godine je imao zakonsku obavezu da svoje bogatstvo prijavi Agenciji za sprečavanje korupcije. 

On je prijavio imovinu, ušteđevinu u gotovini i kompanije, ali nije obavestio vlasti o svom računu koji je vredeo skoro 3,9 miliona švajcarskih franaka u junu 2014.

Printscreen/YouTube/rumi forum
Akan Ismaili

Skriveni novac je izašao na videlo 22. decembra 2022. iz istrage "Suisse Secrets", što je bio zajednički novinarski projekat zasnovan na podacima o bankovnom računu koji su procurili iz švajcarskog bankarskog giganta "Credit Suisse".

Zakonik tzv. Kosova: Novčana kazna ili zatvor do pet godina

Visoki javni zvaničnici koji kriju svoju imovinu ili daju lažne izjave mogu biti kažnjeni novčano i zatvorom do pet godina, deo je zakona tzv. Kosova.

U međuvremenu, član 430. Krivičnog zakona tzv. Kosova kaže: 

"Službenici koji ispunjavaju uslove za prijavu imovinskog stanja dužni su da prijave svoju novčanu, pokretnu i nepokretnu imovinu koju poseduju unutar i van zemlje. Neblagovremeno izjašnjavanje i netačno izjašnjavanje smatraju se krivičnim delima za koje je propisana novčana kazna i kazna zatvora do 5 godina".

Agencija za borbu protiv korupcije kaže da nema načina da se provere Ismailovi milioni u Švajcarskoj iako je prošlo skoro 10 godina, a prema njihovim rečima, "to je gotovo nemoguće".

Za ovaj slučaj se izjasnila i Agencija za sprečavanje korupcije.

Printscreen/YouTube/ Zëri i Amerikës
Akan Ismaili

Iz dotične agencije poručuju da za ovaj slučaj ne mogu da urade nikakvu verifikaciju, to jest administrativnu istragu jer se navodni prekršaj dogodio pre otprilike 10 godina.

Dok bivši ambasador i dalje izbegava odgovore na pitanja medija, samo dan nakon što je otkriveno da ima oko četiri miliona franaka sakriveno na bankovnom računu u Švajcarskoj, putem objava na društvenim mrežama navodi se da otvara novi posao u Prištini.

Reč je o zabavnom parku koji se predstavlja kao najveći zatvoreni park na tzv. Kosovu i u regionu, navodi se u saopštenju.

Upozorava se da ovaj posao bude deo novog tržnog centra "Prishtina Mall" i da se sve očekuje na proleće sledeće godine.

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike