Komandant Kfora: Strane na KiM da omoguće slobodu kretanja, rešenje tražiti putem dijaloga

20.12.2022

12:44

0

Autor: 24sedam

Kfor je od oktobra pojačao svoje prisustvo, uključujući ovonedeljne dodatne vojnike i patrole na severu KiM

Komandant Kfora: Strane na KiM da omoguće slobodu kretanja, rešenje tražiti putem dijaloga
Anđelo Mikele Ristuća - Copyright printscreen /Youtube / rtk

Komandant Kfora Anđelo Mikele Ristuča izjavio je danas da je ta misija pozvala sve strane na KiM da se, kako je rekao, konstruktivno angažuju da omoguće bezbednost i slobodu kretanja i istakao da rešenje situacije treba tražiti putem dijaloga.

"Kfor pomno prati situaciju na severu Kosova. Kfor ima pun kapacitet, uključujući i osoblje, da obezbedi sigurno i bezbedno okruženje i slobodu kretanja za sve zajednice, na celoj teritoriji Kosova, prema svom mandatu zasnovanom na Rezoluciji Saveta bezbednosti UN 1244 iz 1999. godine", rekao je Ristuča za N1.

Dodao je da je Kfor od oktobra pojačao svoje prisustvo, uključujući ovonedeljne dodatne vojnike i patrole na severu KiM.

"Očekujemo da svi akteri blisko sarađuju sa Kforom i da se uzdrže od provokativnih izraza sile, da omoguće slobodu kretanja na Kosovu. Kfor će nastaviti da ispunjava svoj mandat prema Rezoluciji 1244 za sve zajednice na Kosovu. Pozivamo sve strane da se konstruktivno angažuju da omoguće bezbednost i slobodu kretanja na Kosovu. Rešenje treba da se traži putem dijaloga", kazao je Ristuča.

Ranije danas, u Beogradu su se sastali predsednik Srbije Aleksandar Vučić i komandant Komande združenih snaga NATO, admiral Stjuart Manč u kojem je predsednik Vučić zamolio sagovornika da NATO zaštiti naš narod na KiM i zahvalio na razumevanju politike neutralnosti Srbije.

Manč je rekao ranije u intervjuu za Tanjug da Kfor pažljivo prati situaciju na severu Kosova i Metohije i da je spreman za pružanje bezbednog okruženja i slobode kretanja za sve zajednice svuda na KiM, u skladu sa mandatom zasnovanim na Rezoluciji 1244 Saveta bezbednosti UN.

Srbi sa severa Kosova i Metohije 11 dana su na barikadama u opštinama Zvečan, Zubin Potok i Leposavić, u znak protesta zbog hapšenja svojih sunarodnika Miljana Adžića, Dejana Pantića i Slađana Trajkovića i zbog pojačanog prisustva specijalnih jedinica kosovske policije sa severa KiM.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike