Srbi na barikadama već 10 dana: Mirno je, ali građani ipak na oprezu zbog mogućih provokacija

20.12.2022

06:43

0

Srbi traže oslobađanje svojih sunarodnika Miljana Adžića, Dejana Pantića i Slađana Trajkovića i povlačenje specijalnih jedinica kosovske policije sa severa KiM

Srbi na barikadama već 10 dana: Mirno je, ali građani ipak na oprezu zbog mogućih provokacija
Copyright Printscreen/Tanjug

Srbi sa severa Kosova i Metohije 11 dana su na barikadama u opštinama Zvečan, Zubin Potok i Leposavić, a traže oslobađanje svojih sunarodnika Miljana Adžića, Dejana Pantića i Slađana Trajkovića i povlačenje specijalnih jedinica kosovske policije sa severa KiM.

Kako javlja reporter RTS, i dalje je mirno, ali vlada opreznost da ne bi došlo do provokacija sa albanske strane.

Direktor Kancelarije za KiM Petar Petković rekao je da barikade na severu KiM za Srbe znače slobodu i predstavljaju njihov miran otpor "bezakonju Aljbina Kurtija i njegovih velikoalbanskih ekstremista kojima je jedini cilj etnički čisto Kosovo i Metohija".

Organizacije koje se bave ljudskim pravima zabrinute zbog Dejana Pantića saopštile su da su ozbiljno zabrinute zbog situacije u kojoj se nalazi bivši službenik kosovske policije Dejan Pantić.

On se navodno  i dalje nalazi u bazi kosovske policije blizu prelaza na Jarinju, a ni njegovim advokatima ni članovima porodice nije dozvoljeno da ga posete.

Inače, Kfor je preključe saopštio da je pojačao prisustvo na administrativnom prelazu Jarinje iz preventivnih bezbednosnih razloga.

Iz te misije je u odgovoru za prištinsku Kohu rečeno da je pojačanje trupa izvršeno zbog mogućeg prisustva, kako je navedeno, "kriminalnih grupa među demonstrantima".

Bonus video

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: 24sedam/RTS

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike