Petković: Kurti odmah da oslobodi Pantića i povuče specijalce s dugim cevima sa severa

19.12.2022

19:55

0

Autor: 24sedam

Barikade na severu KiM za Srbe znače slobodu i predstavljaju njihov miran otpor bezakonju Aljbina Kurtija i njegovih velikoalbanskih ekstremista

Petković: Kurti odmah da oslobodi Pantića i povuče specijalce s dugim cevima sa severa
Petar Petković - Copyright Tanjug/Miloš Milivojević

Barikade na severu KiM za Srbe znače slobodu i predstavljaju njihov miran otpor bezakonju Aljbina Kurtija i njegovih velikoalbanskih ekstremista kojima je jedini cilj etnički čisto Kosovo i Metohija, naveo je u saopštenju direktor Kancelarije za KiM Petar Petković.

U saopštenju se dalje navodi da bi "dobro bilo da Kurti bude u kordinaciji sa samim sobom i da odmah oslobodi Dejana Pantića, da povuče policijske specijalce sa dugim cevima sa severa KiM koji tu ne mogu biti prisutni, kao i da ukine spiskove za progon i hapšenje Srba".

AP Photo/Olivier Matthys
 

- A svakako i da ispuni obavezu Prištine i formira Zajednicu srpskih opština. Zadatak KFOR-a nije kako to misli Kurti da sa njim kordinira akcije protiv Srba niti da uklanja barikade, već da u skladu sa poverenim mandatom, garantuje bezbednost Srbima na KiM. Neka Kurti ne pomišlja na to da nasiljem uklanja barikade, jer one su prvobitno i postavljene kao odgovor na nasilje, a svaki novi nasilni potez sa Kurtijeve strane pretio bi da izazove eskalaciju koja se ne bi mogla kontrolisati -  rekao je Petković.   

Direktor Kancelarije za KiM istile da je "vreme da Kurtijeva spirala nasilja bude prekinuta i da se Srbima na Kosovu i Metohiji, najugroženijoj nacionalnoj grupi na tlu savremene Evrope, omogući da žive u normalnim uslovima i bez konstantnog straha od nasilja i terora".

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike