Stano: EU ministri danas o „opasnom rastu tenzija na Kosovu“

12.12.2022

11:31

0

Autor: 24sedam

Visoki predstavnik EU Žozep Borelj jutros je pre početka ministarskog sastanka naglasio da su poslednje vesti sa Kosova zabrinjavaće

Stano: EU ministri danas o „opasnom rastu tenzija na Kosovu“
Peter Stano na konferenciji za novinare - Copyright Evropska komisija printscreen

Ministri spoljnih poslova EU danas će razgovarati o „opasnom rastu tenzija na Kosovu“, napisao je portparol za spoljne odnose EU Peter Stano na Tviteru.

 

 

Visoki predstavnik EU Žozep Borelj jutros je pre početka ministarskog sastanka naglasio da su poslednje vesti sa Kosova zabrinjavaće.

„Znam da su obe strane spremne na deeskalaciju i snažno ih pozivam da to učine. Bio sam u kontaktu sa premijerom (Aljbinom) Kurtijem, (specijalnim predstavnikom Evropske unije za dijalog Beograda i Prištine) Miroslavom Lajčakom koji je bio u kontaktu sa predsednikom (Srbije Aleksandrom) Vučićem. Ovakvo narušavanje javnog mira, ovo nasilje, su neprihvatljivi. Oni moraju da se vrate dijalogu (uz pomoć EU). Moraju da prevaziđu ovu tendenciju borbe na ulici, stvaranja blokada. To nije način traženja sporazuma. To nije način da se vode razgovori. To nije način da se traže rešenja. To nije način da se traži proces normalizacije u koji su uključeni“, izjavio je Borelj.

Srbi su na barikadama već treći dan, pošto je kosovska policija uhapsila Dejana Pantića dok je sa suprugom kolima ulazio na KiM preko Jarinja.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike