Zakazano izricanje presude: Saljih Mustafa izlazi pred sud 16. decembra

09.12.2022

14:33

0

Autor: 24sedam

Saljih Mustafa je uhapšen i prebačen u pritvorski objekat SVK 24. septembra 2020. godine

Zakazano izricanje presude: Saljih Mustafa izlazi pred sud 16. decembra
salih saljih mustafa hag sudjenje2 - Copyright Printscreen/scp-ks.org

Pretresni panel II Specijalizovanih veća tzv. države Kosovo zakazao je izricanje presude u predmetu protiv Saljiha Mustafe za 16. decembar u 9:00 časova.

Specijalizovani tužilac tereti Saljiha Mustafu po osnovu individualne krivične odgovornosti i krivične 
odgovornosti pretpostavljenog za zločine koje su počinili određeni pripadnici tzv. OVK protiv lica zatočenih u selu Zlaš na području Goljaka na Kosovu.

Prema navodima optužnice, približno od 1. aprila 1999. do pred kraj aprila 1999. Saljih Mustafa i izvesni vojnici tzv. OVK, pripadnici policije i stražari, imali su zajednički cilj da saslušavaju i zlostavljaju zatvorenike na imanju u Zlašu, a taj zajednički cilj podrazumevao je činjenje krivičnih dela navedenih u optužnici.

Podsetimo, Saljih Mustafa je uhapšen i prebačen u pritvorski objekat SVK 24. septembra 2020. Prvo pristupanje sudu održano je 28. septembra 2020, pred sudijom za prethodni postupak Nikolom Gijuom. Tokom ponovnog pristupanja sudu 28. oktobra 2020, Mustafa se po svim tačkama optužnice izjasnio da nije kriv.

Specijalizovano tužilaštvo i odbrana podnele su (kao poverljive) poslednje verzije svojih pretpretresnih podnesaka 22. februara 2021. odnosno 6. maja 2021. Dana 7. maja 2021, sudija za prethodni postupak predao je spis predmeta Pretresnom panelu I.

U postupku je učestvovalo osam žrtava u okviru jedne grupe koju je u sudnici predstavljao zastupnik žrtava.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike