Predsednik Nemačke o Zapadnom Balkanu, evrointegracijama i dijalogu Beograda i Prištine

29.11.2022

09:34

0

Predsednik Nemačke o Zapadnom Balkanu, evrointegracijama i dijalogu Beograda i Prištine
Frank-Valter Štajnmajer - Copyright Tanjug/AP Photo/Julia Nikhinson

Uoči posete Severnoj Makedoniji i Albaniji, nemački predsednik Frank-Valter Štajnmajer u intervjuu za DW govori o brojnim aktuelnim temama u celom svetu, a posebno se osvrnuo na situaciju na Zapadnom Balkanu, ali i dijalog Beograda i Prištine.

Na pitanje hoće li rat u Ukrajini ubrzati proces integracije Zapadnog Balkana u EU, Štajnmajer odgovara:

"Ne znam hoće li ga ubrzati, ali moj odlazak tamo i te kako ima i smisao da signalizira da Zapadni Balkan ni u kom slučaju nije zaboravljen. Mi smo naravno imali debate sa koleginicama i kolegama sa Zapadnog Balkana, koji su izrazili svoju brigu da će želja za pristupom, za približavanjem Ukrajine Evropskoj uniji, možda biti drukčije tretirana, brže nego sve ono što je od zahteva za pristup stiglo sa Zapadnog Balkana. Putovanje u dve zemlje, Severnu Makedoniju i Albaniju služi i kao poruka čitavom regionu. Ako se odgovarajući napreci postignu unutar država, onda će i put u pravcu članstva u Evropskoj uniji postati pregledniji", rekao je Štajnmajer.

Ističe da brzina pristupa zavisi od unutardržavne spremnosti na reforme i spremnosti da se reforme sprovedu u delo.

"I danas možemo drukčije i da argumentujemo u zemljama Zapadnog Balkana, jer su na primer Severna Makedonija i Albanija učinile odlučujuće korake napred. To jača samopouzdanje u tim zemljama, a drugima u regionu Zapadnog Balkana jasno stavlja do znanja – taj korak se isplati. To je u početku išlo teško, koliko se ja sećam. Ali, kada pomislim na poslednji samit, smatram da putovanja s ličnim kartama, međusobno priznanje školskih i univerzitetskih diploma, da sve to jača spremnost Evropljana da to podrže i pored porasta cena energije. Razumem nestrpljenje, tu nema zbora, ali mi nismo u fazi u kojoj bi obeshrabrivanje bilo u redu. A to tek nismo zbog Ukrajine, jer mi držimo u vidnom polju sve zemlje Zapadnog Balkana, i pratimo šta se dešava u Severnoj Makedoniji i Albaniji gde ima koraka napred", naglasio je predsednik Nemačke.

Na neizostavno pitanje vezano za činjenicu da Srbija nije uvela sankcije Rusiji, iako je jasno i nedvosmisleno osudila napad na Ukrajinu, Štajnmajer poručuje da EU mora ostati pri tome da pokuša da ubedi Srbiju da put kojim se trenutno kreće otvara pitanja, i to u pogledu ozbiljnosti sa kojom se traži put ka Evropi.

"Ja pratim put Zapadnog Balkana ka Evropskoj uniji već gotovo 20 godina i češće sam išao u Srbiju. Siguran sam da ljudi u Srbiji neće da zaostaju za željom koja dolazi i iz drugih zapadnih balkanskih zemalja, da se približe Evropskoj uniji i jednom se u nju učlane. Tome mogu samo da se nadam i da se dalje trudim. A i da ubeđujem političko vođstvo u Srbiji da jasno ide tim putem", rekao je nemački predsednik.

Tanjug/AP Photo/Julia Nikhinson
Frank-Valter Štajnmajer

 

Kada je reč o dijalogu Begrada i Prištine, Štajnmajer je istakao da je poslednji konflikt odnosno njegovo smirivanje pokazalo koliko je Evropa, tačnije Evropska unija, važna u regionu.

"Kada ne bi bilo te želje u pravcu Evrope, onda Evropa u osnovi ne bi ni bila pregovaračka sila u takvim konfliktima između Beograda i Prištine. Ali pošto postoji želja da se dođe u Evropu, da se jednom postane član Evropske unije, i ta želja je i dalje prisutna u svim zemljama Zapadnog Balkana, Evropa ima tu pregovaračku moć, te pregovaračke mogućnosti i mogla je u tom, iz naše perspektive relativno malom sukobu oko registarskih tablica, da doprinese rešenju. Ako su manji konflikti rešivi, onda se treba pozabaviti i većim konfliktima koji bi mogli doprineti normalizaciji odnosa između Srbije i Kosova i u tom smislu biti mirno rešeni", zaključio je Štajnmajer.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: DW

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike