Žozep Borelj se obratio nakon sastanka: Vučić je prihvatio predloge, ali nažalost Kurti nije

21.11.2022 | 15:13

Autor: 24sedam

Žozep Borelj, visoki komesar EU za spoljnu politiku, obratio se javnosti nakon sastanka sa predsednikom Srbije i premijerom privremenih prištinskih institucija

Copyright AP Photo/Olivier Matthys

Žozep Borelj, visoki komesar EU za spoljnu politiku, obratio se javnosti nakon sastanka sa predsednikom Srbije i premijerom privremenih prištinskih institucija, koji je danas u Briselu trajao nekoliko sati.

On je izrazio žaljenje što nije postignut dogovor Beograda i Prištine o tablicama, i pri tome uputio kritike na račun kosovskih vlasti. Istakao je da su sastanci trajali gotovo osam sati.

- Idemo iz krize u krizu. Ovoga puta je još gore nego u avgustu - rekao je Borelj.

Dodao je da danas nije postignut dogovor.

- Predložili smo na koji način da izbegnemo kriznu saituaciju. Vučić je prihvatio predloge, ali nažalost Kurti nije - naveo je Borelj.

Zato je, kazao je, Kosovo pozvano da odmah suspenduje odluku o preregistraciji, a od Srbije je zatraženo da više ne izdaje tablice.

-To nam daje vreme za pronalaženje održivog rešenja za ovo pitanje u kontekstu normalizacije odnosa", poručio je on.

Dodao je da će informisati međunarodne partnere o ponašanju strana u razgovorima i nedostatku poštovanja međunarodnih pravnih obaveza, što se posebno odnosi na Kosovo, istakao je Borelj.

Profimedia
Borelj i Vučić

 

EU zvaničnik je istakao da se situacija oko tablica pogoršala jer je Priština odlučila da od 21.novembra kažnjava sve koji nisu preregistrovali svoja vozila na severu Kosova.

Kao posledica toga, podsetio je, kosovski Srbi su se povukli iz kosovskih institucija.

Prema njegovim rečima oko 50 kosovskih policajaca ostalo je u policijskim stanicama na severu, što je, ističe, nedovoljno.

Time se, upozorava, stvara opasan bezbednosni vakuum u veoma krhkoj situaciji.

24sedam/Goran Sivački
Kfor ne može da zameni jedinice kosovske policije

 

Istakao je da Euleks i Kfor ne mogu da preuzmu ulogu lokalne policije, jer to nije u njihovom mandatu i kapacitetu.

-Postignuti dogovori tokom dijaloga, pod posredovanjem EU, moraju da se poštuju, poručio je Borelj.

Preneo je da je stranama jasno rekao da se mora prestati sa začaranim krugom kriza i rokova.

-Vučić i Kurti su izabrani lideri sa snažnim mandatom i očekujemo da pokažu liderstvo i rade na napretku normalizacije odnosa, kako bi mogao da se postigne napredak na evropskom putu. Ali posle mnogo sati diskusija dve strane nisu se dogovorile, rekao je on.

Dodao je da je liderima stavio do znanja da, ako im je jedini cilj evropski put kojem su posvećeni, EU očekuje da se ponašaju u skladu s tim.

Dijalog će, kaže, ostati prioritet njegovog rada i naglasio je da podržava nemačko-francuski predlog, jer je to jedini put.

„Nadam se da će obe strane ispuniti moje zahteve kako bi se izbegla dalja ekslacija i opasna kriza“, zaključio je Borelj.

Bonus video:

var player = new Clappr.Player({source: "https://media-24sedam.ott.solutions/media-24sedam/video_content/64c3d6126c143cbbdfa2636a/2022/11/01/64c4e9adb45738d81958bef9/hd/64c4e9adb45738d81958bef9.mp4/playlist.m3u8",parentId:"#VMS_64c4e9adb45738d81958bef9",poster:"https://cdn.brid.tv/live/partners/20325/snapshot/1190336_th_1669042208.jpg",playback: {preload: 'metadata',controls: false,playInline: true,recycleVideo: Clappr.Browser.isMobile,crossOrigin: 'anonymous',externalTracks: []}});

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam