Kancelarija za KiM zahteva hitno rasvetljavanje napada na osnovnu školu

23.12.2020

11:40

0

Upućuju apel na Srbe da ostanu mirni i ne podležu namernim provokacijama koje imaju za cilj da izazovu neodmerenu reakciju

Kancelarija za KiM zahteva hitno rasvetljavanje napada na osnovnu školu
Copyright kosovo-online.com

Kancelarija za Kosovo i Metohiju zahteva od nadležnih institucija u Prištini da bez odlaganja otkriju i privedu pravdi počinioce vandalskog čina, čije su mete bila i maloletna deca.

Naime, juče je u popodnevnim časovima, kamenovana srpska Osnovna škola “Mladen Marković” u Vitini, izdvojeno odeljenje škole Binač.

Nepoznate osobe su kamenicama gađale ovu obrazovnu ustanovu, koja se nalazi u multietničkom naselju Binač, u opštini Vitina, pri čemu je tom prilikom razbijeno više prozora, a vandali su pokušali da obiju i ulazna vrata.

-Svedoci smo gotovo svakodnevnih pritisaka i nasilja nad srpskim stanovništvom i imovinom na Kosmetu. Nakon neosnovanog hapšenja penzionera Svetomira Bačevića u Peći, sada su se na meti našla i srpska deca, a tek pukom srećom niko nije povređen. Ovakva razbojništva unose dodatni nemir i opravdani strah među srpski narod u južnoj pokrajini i pokazuju koliko su krhka nastojanja za izgradnju jednog multietničkog društva na Kosmetu.Kancelarija zbog toga očekuje i od međunarodnih predstavnika da pošalju jasnu poruku da nasilje neće biti tolerisano, a upravo ovakvi divljački ispadi mogu imati dalekosežne posledice u jednoj multietničkoj sredini, navodi se u saopštenju Kancelarije.

Upućuju apel na Srbe da ostanu mirni i ne podležu namernim provokacijama koje imaju za cilj da izazovu neodmerenu reakciju, a država će pronaći način da osigura njihovu bezbednost, dodaje se u saopštenju.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike