Radenković: Takozvani kosovski ustav garantuje velika prava za srpsku zajednicu koja su implementirana iz Ahtisarijevog plana!

15.11.2022

21:19

0

Kako kaže, živeli smo i u onom vremenu kada je Beograd vršio vlast na Kosovu, pa je bilo kažnjavanja i zna se do čega je to dovelo

Radenković: Takozvani kosovski ustav garantuje velika prava za srpsku zajednicu koja su implementirana iz Ahtisarijevog plana!
Copyright TANJUG/ KANCELARIJA ZA KiM

Jasno je da vlasti u Prištini ignorišu srpsku zajednicu i iz dana u dan pokazuju da je ne žele na prostoru Kosmeta, kaže poslanik Socijalističke partije Srbije Dejan Radenković, i ističe da rešenje za situaciju na KiM mora da se nađe za stolom, bez ikakvih ultimatuma, kažnjavanja i datuma.

Radenković očekuje da predstavnici međunarodne zajednice izvrše pritisak i traže obrazloženje od Prištine u svakom pogledu, kada su odnosi prema srpskoj zajednici u pitanju.

- Više puta sam govorio da takozvani kosovski ustav garantuje velika prava za srpsku zajednicu koja su implementirana iz Ahtisarijevog plana - pa, hajde da krenemo od tačke do tačke i vidimo koliko je toga ispoštovano kada su prava srpske zajednice u pitanju - ukazao je Radenković u izjavi za Tanjug.

Kako kaže, živeli smo i u onom vremenu kada je Beograd vršio vlast na Kosovu, pa je bilo kažnjavanja i zna se do čega je to dovelo.

- Albanci prave iste greške koje smo mi pravili. Nemojte to da radimo, treba da se sedne i razgovara za stolom gde se pronalaze rešenja - podvukao je on.

Radenković je ocenio i da se se prištinske vlasti "prave lude" kada je u pitanju osnivanje Zajednice srpskih opština.

Italijanski karabinjeri na KiM

Na Kosovo i Metohiju došli su italijanski karabinjeri kako bi privremeno pojačali Policijsku jedinicu Euleksa (FPU), saopštio je visoki predstavnik Evropske unije za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borelj.

Borelj je na svom Tviter nalogu saopštio da su italijanski karabinjeri sinoć sleteli na KiM.

"U ovim napetim vremenima na Kosovu, Misija vladavine prava EU (Euleks) ispunjava svoju dužnost da obezbedi stabilnost: karabinjeri iz evropskih snaga žandarmerije sleteli su sinoć na Kosovo da privremeno pojačaju FPU", napisao je Borelj.

- To što je potpisano, ko god da je potpisao, mora da se implementira i ne znam zašto na sve načine pokušavaju da to izbegnu. Ni nama nije bilo lako kada su u pitanju naše obaveze, da to realizujemo, pa smo ispunili dogovoreno. Možemo da se pozivamo na jedne, druge ili treće razloge, ali to ne vodi stabilnosti i boljem životu - navodi Radenković.

Dodaje da se "običan" narod umorio i da kosovski Albanci ne podržavaju politiku Kurtija.

- On je došao na krilima borbe protiv korupcije, pričao je kako će rešiti mnoge korupcionaške afere na KiM, a danas zamajava narod tako što stalno diže tenzije na severu i kriminalizuje Srbe. Pokušava na krilima ukrajinske krize da diskredituje srpsku zajednicu i na taj način dobije nezavisnost. To ne može više da prođe - naglasio je Radenković.

Dodaje da je krajnje vreme da se uz posredstvo međunarodne zajednice pronađu rešenja.

Na pitanje čini li se da je zbog poteza prištinskih vlasti trenutno gotovo nemoguće nastaviti razgovore, Radenković kaže:

- Ne bih rekao da su razgovori zapali u ćorsokak, to stalno pokušava da nametne prištinska strana. Oni pokušavaju uvek da nametnu neku temu i zaobilaze njihove obaveze da bi na nas svalili krivicu da mi dovodimo pregovore u ćorsokak, a ustvari su oni ti koji sve rade da uruše pregovore i da destabilizuju region.

Rođen je na Kosovu i Metohiji i, ističe, zna šta su prošle i jedna i druga zajednica u pokrajini.

- Mislim da Kurti sve više gubi poverenje kod svakog stanovnika Kosova i Metohije zbog poteza koje povlači - smatra Radenković.

Kada je reč o izborima u četiri opštine na severu KiM, raspisanim za 18. decembar, kaže da se time ništa ne dobija.

- Po potezima koje povlači, nameće se utisak da Aljbin Kurti ne želi Srbe na KiM, ma kako da se izjašnjava drugačije, jer je svaki njegov potez je uperen protiv srpske zajednice - rekao je Radenković.

Istakao je da se rešenje može naći samo kroz razgovor ocenjujući da je međunarodna zajednica inertna prema onome što su obaveze Prištine i da je 10 godina izgubljeno, jer je pritisak vršen samo na Beograd, dok je Prištini dozvoljavano da ne ispunjava obaveze koje su predviđene Brisleskim sporazumom.

- To se pokazuje i sada, kada imamo tenziju i kada su Srbi napustili kosovske institucije, a Vjosa Osmani pokušala da ih vrati. Ali, to ne može da se dogodi sve dok se kriminalizovanjem Srba sa severa i iz enklava traži opravdanost za akcije policije. To što oni pokušavaju je davno prošlo vreme - navodi Radenković.

On dodaje da bi uslov da se Srbi vrate u institucije ili da izađu na izbore trebalo da bude puno poštovanje prava srpske zajednice na KiM i ispunjavanje obaveza koje Priština ima po Briselskom sporazumu.

- Raspisivanje izbora može samo da donese novu uzavrelu atmosferu, jer ne mogu više da se pronalaze Srbi koji će biti u funkciji kosovskih vlasti - kazao je Radenković.

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: 24sedam

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike