Dve heroine preteškog, ali i čudesnog životnog puta: Predsednik Vučić primio preživelu logorašicu i opersku divu

09.11.2022

10:20

0

Predsednik je poručio da je od dve gošće naučio da je hrabrost koja se bori, jača od slabosti koja traje

Dve heroine preteškog, ali i čudesnog životnog puta: Predsednik Vučić primio preživelu logorašicu i opersku divu
Predsednik Vučić sa Ester Bajer i Bredom Kalef - Copyright Instagram/buducnostsrbijeav

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić razgovarao je sa Ester Bajer, jednom od retkih preživelih logorašica iz logora Sajmište i sa operskom divom Bredom Kalef, koja je u Drugom svetskom ratu izgubila 25 članova porodice.

Kako je istakao predsednik Srbije nakon ovog susreta, bila mu je velika čast da ugosti dve heroine preteškog, ali i čudesnog životnog puta, od kojih je naučio da je hrabrost koja se bori, jača od slabosti koja traje.

-Jevreji i Srbi zauvek prijatelji! Stradanje Jevreja u Drugom svetskom ratu je nešto što uvek moramo da osudimo i nikada zaboravimo. Ester Bajer i Breda Kalef su, svaka na svoj način, obeležile istoriju našeg kolektivnog stradanja, ali i nesalomivog duha. Razgovarali smo o legatima naše prošlosti i vizijama budućnosti bez mržnje, straha i stradanja, kao i o rekonstrukciji centralne kule i dva muzeja koja ćemo izgraditi u okviru Memorijalnog centra Staro Sajmište, poručio je Vučić nakon susreta.

 

 

 

Ester Bajer su iz logora Staro sajmište, spasili očevi rođaci u torbi za hleb i odveli je u Zvečansku. Ostala je samo priča da je u domu za nezbrinutu decu dobila ime Olga.

Breda Kalef potiče iz jedne od najstarijih jevrejskih porodica koja je iz Španije, preko Soluna, stigla u Beograd. Kako je sa Plasidom Domingom nastupala više od 40 puta, jedina je operska umetnica sa prostora bivše Jugoslavije koja se slikom i pričom pominje u njegovoj autobiografskoj knjizi.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: 24sedam

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike