Indijski ambasador poručio: "Podržavamo srpski stav o Kosovu i Metohiji"

08.11.2022

09:53

0

Postoje potencijali za saradnju Srbije i Indije, pre svega u ekonomiji i trgovini, rekao je Kohli

Indijski ambasador poručio: "Podržavamo srpski stav o Kosovu i Metohiji"
Ambasador Indije Sandživ Kohli - Copyright Printscreen/Youtube/Alkom

Ambasador Indije u Srbiji Sandživ Kohli izjavio je da njegova zemlja ne menja stav po pitanju nepriznavanja Kosova i Metohije, dodajući da između dve zemlje postoji prostor za unapređenje saradnje u brojnim oblastima, te da indijske kompanije vide Srbiju kao dobro mesto za ulaganje.

Indija je jedna od zemalja koje ne priznaju nezavisnost tzv. Kosova, a ambasador ističe da je to principijelni stav te zemlje.

- Uvek verujemo da suverenitet i teritorijalni integritet jedne zemlje mora biti očuvan. Verujemo i da svi problemi treba da se reše dijalogom. Dijalog je jedini način za rešavanje problema. Korišćenje sile ili pretnje ne pomaže, već samo pogoršava situaciju - ukazao je Kohli za Tanjug.

24sedam/Goran Sivački
 

Indija ostaje pri tom stavu, poručio je on.

- Sada smo članica Saveta bezbednosti UN i podržavamo srpski stav o Kosovu, i nastavićemo sa tim - dodao je ambasador Indije.

Kada je reč o viznom režimu između dve zemlje, zbog kojeg se Srbija našla na meti kritika EU, zbog većeg broja indijskih državljana koji traže azil u zemljama Unije, ambasador ističe da svaka zemlja ima suvereno pravo da odredi svoj vizni režim, a stav Delhija je da indijski putnici, i biznismeni, ne bi trebalo da budu suočeni sa preprekama.

- Ne želimo režim koji bi smatrao svakog Indijca sumnjivim. Ukoliko postoje otvorena pitanja i problemi, treba da radimo zajedno na njihovom rešavanju, ali ne treba koristiti vizni režim za to. Čak i oni koji ilegalno pokušavaju da uđu u Evropu su žrtve krijumčara. Zato je važno da radimo zajedno na suzbijanju mreže krijumčara, a ne protiv pojedinaca - rekao je Kohli.

Dodao je da se nada da će Srbija shvatiti zabrinutost Indije, kao što i oni, kaže, shvataju srpske probleme.

Podsetio je i da su odnosi Srbije i Indije istorijski i datiraju još iz vremena Nesvrstanih.

- Sada su naši odnosi razvijeni u više oblasti, posebno u odbrani, bezbednosti. Postoje potencijali za saradnju, pre svega u ekonomiji i trgovini - rekao je Kohli.

U toj zemlji su, kaže, uvereni da je Srbija odlično mesto za dolazak kompanija iz Indije, i da bi mogla biti čvorište za ceo region.

- To je sada važno, s obzirom na globalna dešavanja, da postoji više linija snabdevanja. Saradnja je moguća u trgovini robom i uslugama, a kroz tu saradnju sa srpskim partnerima možemo raditi zajedno na ispunjavanju uslova za evropsko, rusko i druga tržišta - rekao je Kohli.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike