Predsednik dočekao Ursulu fon der Lajen: "Hvala vam na podršci i pomoći"

28.10.2022

13:57

0

Autor: 24sedam

Drago mi je što ću danas, zajedno sa Fon der Lajen obići radove na izgradnji gasnog interkonektora između Srbije i Bugarske, poručio je Vučić

Predsednik dočekao Ursulu fon der Lajen: "Hvala vam na podršci i pomoći"
Aleksandar Vucic Ursula fon der Lajen1 - Copyright Printscreen/Tanjug

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić dočekao je predsednicu Evropske komisije Ursulu fon der Lajen na niškom aerodromu „Konstantin Veliki“.

- Drago mi je što ću danas, zajedno sa Fon der Lajen obići radove na izgradnji gasnog interkonektora između Srbije i Bugarske, projekta od izuzetne važnosti ne samo za našu zemlju, već i ceo region Zapadnog Balkana i Evropu - objavio je Vučić na Instagramu.

Printscreen/buducnostsrbijeav
 

15.52 – Pitanja novinara

Predsednik Srbije i predsednica Evropske komisije odgovarali su na pitanja novinara.

Fon der Lajen je o pridruživanju Srbije EU rekla:

– Proces proširenja se zasniva na zaslugama, to je u rukama zemlje koja želi da se pridruži EU. Napredak u reformama je izuzetno važan. Računamo na vas u Srbiji kao pouzdanog partnera – istakla je Fon der Lajen.

Vučić je odgovarajući na pitanje novinara o EU kazao:

Printscreen/Tanjug
 

– Oni su nama pomagali i više nego što smo očekivali, tačno je da moramo da gradimo svoju zemlju i svoj sistem. Odvorili smo 22 od 35 poglavlja, imaćemo veliki posao do decembra. Izveštaj EK je bio racionalan, u najvećem delu tačan, to sam već rekao javnosti u Srbiji. Tačno je da ima problema u dijalogu, Srbija nije ni 0,1 za to odgovorna. Prvi problem je što kada ovde govorite o teritorijalnom integritetu, ljudi to drugačije doživljavaju. Mi poštujemo teritorijalni integritet Ukrajine, samo se pitamo što nije uvek poštovan teritorijalni integritet Srbije?

Fon der Lajen o registarskim tablicama na KiM:

– EU i njeni partneri intenzivno rade na pronalaženju rešenja o registarskim tablicama. Intenziviraćemo dijalog, važno je da obe strane pristupe ovoj temi na način na koji ćemo zajednički pronašli rešenje.

Vučić o evropskom putu Srbije:

– Srbija je na evropskom putu, verujem da ćemo snažnije ići na tom putu u narednom periodu. Što se tiče kineskih partnera i njima to kažemo. Naslušao sam se i nagledao besmislenih laži o Srbiji. Nastavljamo evropski put, ali nastavićemo da negujemo tradicionalna prijateljstva. Bog da poživi ovu našu lepu Srbiju – zaključio je Vučić

15.38 – Obraćanje predsednika

– Veoma sam srećan što vas drugi put dočekujem u Nišu. Prošli put smo najavljivali put prema Merošini, sada interkonektor prema Bugarskoj, to znači ljudima na jugu Srbije. Hoću lično da vam se zahvalim na toj vrsti posvećenosti. Hvala Vam na ogromnoj podršci i pomoći – kazao je Vučić.

– Do pre tri godine nismo imali nikakav gasovod, onda smo gradili jedan iz pravca Zaječara, a sada ovaj, još jednom veliko hvala Ursuli i EU, daju nam veliki novac. Cena je skočila u nebesa zbog svega što se dešava na tržištu, ali opet ćemo imati značajnu podršku od 600 miliona poklona da izgradimo brzu prugu Beograd-Niš. To su ogromne stvari i veliki novac za našu zemlju – rekao je predsednik.

Kada vam neko daje novac a nije vam tražio za to bilo šta, onda morate da kažete ogromno hvala, istakao je on.

– U budućnosti treba da razmišljamo kako da se povežemo sa Crnom Gorom, BiH, Republikom Srpskom. Sada će nam biti još lakše da dovedemo investitore u Pirotski okrug. Verujem da će dolazak gasa u industrijske zone i mogućnost grejanja značiti ogromnu šansu, to su važne stvari za sve nas. Mi smo već uradili oko usaglašavanja sa viznom politikom EU.

Printscreen/Tanjug
 

Predsednik se osvrnuo i na provokacije Prištine.

– Video sam vašu konferenciju sa gospođom Osmani, ona je iskoristila da govori protiv Beograda, ja to neću da uradim. Mi ćemo uraditi sve da sačuvamo mir i stabilnost. Jesam zabrinut, ali sam i juče rekao mi nemamo više kud, daćemo sve od sebe da sačuvamo mir i stabilnost – istakao je on.

Najavio je nova ulaganja u aerodrom u Nišu.

– Hvala Vam na poseti i podršci Srbiji. Upoznali ste danas deo novog tima, to su proevropski orijentisani ljudi, meni je najvažnije što su prosrpski. Hvala Vam na posvećenosti. Očekujemo ukupnu trgovinsku razmenu u visini od 37 milijardi, Srbija će biti oko 51 odsto razmene Zapadnog Balkana sa EU. To ne bismo mogli bez Vaše podrške. Hvala i našim bugarskim prijateljima – kazao je predsednik.

15.29 – Obraćanje Ursule fon der Lajen

Medijima i okupljenima se prvo obratila predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen.

Printscreen/Tanjug
 

– Zadovoljstvo je biti ovde, sjajno je biti ponovo u Srbiji, zato mi je drago što sam na ovom posebnom mestu koje pokazuje našu duboku povezanost i sjajnu saradnju. Sjajno je videti kako ovaj važan projekat poprima oblik.

– Ako se nešto desi u EU, imaće odraz na Zapadnom Balkanu i obrnuto. U EU smo radili na suzbijanju energetske krize prethodnih meseci. Pozivamo Srbiju da nam se pridruži u zajedničkoj nabavci gasa. Sa radošću mogu da najavim 160 miliona budžetske podrške. Mislim da je ovo neophodno kako bi Srbija kao i druge zemlje mogla da podrži ugrožene delove društva. Dragi Aleksandre, drugi deo je podjednako važan, to je 500 miliona evra za ulaganje u infrastrukturu – navela je Fon der Lajen.

Printscreen/Tanjug
 

Ova energetska kriza dolazi od strašnog rata koji Rusija vodi protiv Ukrajine, navela je ona.

– Izuzetno važno je za EU da još više ulaže u svoje partnere. To su investicije u mir, bezbednost i prosperitet našeg zajedničkog kontinenta. EU će ostati najvažniji politički i ekonomski partner Srbije, koja je jedan od najuspešnijih kandidata za EU.

15.11 – Vučić i Fon der Lajen obilaze radove na izgradnji gasnog interkonektora

Predsednik Srbije i predsednica EK krenuli su u obilazak radova na izgradnji gasnog interkonektora između Srbije i Bugarske.

Printscreen/Tanjug
 

– Nisam neko ko se dodvorama bilo kome, ali bez vaše podrške ne bismo ovo uspeli, bez vaših fondova. Ovo je veoma važno – kazao je Vučić.

Nakon obilaska radova, predviđeno je obraćanje dvoje zvaničnika.

Sastanak Vučića i Fon der Lajenove biće održan kasnije posle podne u Beogradu.

BONUS VIDEO

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike