Da sprečimo korake koji vode eskalaciji: Stano poručio da Unija radi na sprečavanju novog talasa nasilja

27.10.2022

13:47

0

EU očekuje od nove Vlade Srbije da će “iskreno i ozbiljno” raditi na ispunjavanju neophodnih zadataka kako bi se napredovalo u procesu pridruživanja

Da sprečimo korake koji vode eskalaciji: Stano poručio da Unija radi na sprečavanju novog talasa nasilja
Peter Stano - Copyright Peter Stano, Youtube printscreen

Evropske institucije rade na terenu u pokušaju da se pronađe rešenje za pitanje tablica na KiM i EU intenzivno radi sa svojim partnerima da spreči "nepotrebnu, kontraproduktivnu eskalaciju", izjavio je danas portparol EU Peter Stano.

"Treba da sprečimo korake koji vode ka eskalaciji", izjavio je portparol spoljne politike EU Peter Stano i naveo da obe strane treba da ostvare potreban napredak u dijalogu za normalizaciju odnosa.

Stano je na konferencoji za novinare rekao da Unija radi na sprečavanju novog talasa nasilja.

"Eskalacija je u suprotnosti sa interesima građana i Srbije i Kosova i njihov prioritet je približavanje Uniji", rekao je portparol.

EU očekuje od nove Vlade Srbije da će “iskreno i ozbiljno” raditi na ispunjavanju neophodnih zadataka kako bi se napredovalo u procesu pridruživanja, uključujući i usklađivanje sa spoljnopolitičkim odlukama i akcijama EU, poručio je Stano.

To znači, kako je rekao, poštovanje odluka EU u oblasti spoljne politike, odnosno „usvajanje evropskih sankcija Rusiji, kojima Beograd za sada odbija da se pridruži”.

"Uvek je važno imati funkcionalnu vladu koja može verodostojno da ispuni sve neophodne reforme i očekivanja država članica EU o ponašanju Srbije, kao kandidatskoj zemlji", naveo je Stano na konferenciji za novinare.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike