SAD pozvale Kurtija da sprovede odluku o vraćanju zemljišta Visokim Dečanima

13.10.2022

19:40

0

Lokalne vlasti u Dečanima odbijaju da manastiru Visoki Dečani dozvole da u katastar upiše 24 hektara zemlje i šume

SAD pozvale Kurtija da sprovede odluku o vraćanju zemljišta Visokim Dečanima
manastir Visoki Dečani - Copyright Profimedia

Sjedinjene Američke Države ponovo pozivaju Vladu tzv. Kosova da ispoštuje odluku Ustavnog suda iz 2016. godine, kojom je utvrđeno da 24 hektara zemlje i šume pripada manastiru Visoki Dečani, te napominju da se taj slučaj odnosi na vladavinu prava - a ne na etničku pripadnost, politiku ili religiju, prenosi Radio Slobodna Evropa.

To je u pisanom odgovoru za RSE naveo portparol američke ambasade u Prištini, na pitanje da prokomentariše izjave najviših kosovskih zvaničnika da je ta odluka "diskriminatorna, iz vremena Miloševićevog režima".

"Kurtijeva vlada je izabrana na platformi fokusiranoj na jačanju vladavine prava. Poštovanje sudskih odluka nije stvar izbora, a svakako nije ni pregovaranje, politikanstvo ili sklapanje dogovora", poručuju iz američke ambasade.

Lokalne vlasti u Dečanima odbijaju da manastiru Visoki Dečani dozvole da u katastar upiše 24 hektara zemlje i šume jer smatraju da ta imovina pripada društvenim preduzećima Apiko i Ilirija, te da nikada nije pripadala manastiru.

Ocenjuju i da je Ustavni sud "legalizovao" odluku bivšeg predsednika Savezne Republike Jugoslavije (SRJ) Slobodana Miloševića iz 1997. godine, kada je odlučio da tu imovinu pokloni manastiru Visoki Dečani.

Upravo se na ove tvrdnje često pozivaju i aktuelni premijer privremenih prištinskih institucija Kurti, te predsednica tzv. Kosova Osmani.

Iz manastira Visoki Dečani su ranije za RSE napomenuli da "neprofesionalne i politički zapaljive izjave najviših kosovskih zvaničnika ugrožavaju bezbednost manastira", uz navode da javnosti predstavljaju "kao da je manastir sam uzeo nečiju zemlju".

Objašnjavaju da je njima te 1997. godine zapravo vraćeno 24 od ukupno 700 hektara zemlje, koju im 1946. godine oduzela komunistička vlast Jugoslavije.

RSE se obratio Vladi tzv. Kosova sa upitom da li je promenjen stav u slučaju manastira Visoki Dečani, odnosno da li će Aljbin Kurti pokazati "dobru volju" i podržati odluku da im se vrati imovina. Međutim, odgovor nije stigao.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike