NATO zvaničnik: Poštujemo neutralnost Srbije, ali sarađujemo veoma dobro

13.10.2022

11:39

0

Govoreći o misiji KFOR na Kosovu i Metohiji, koji je najduža i trenutno najbrojnija misija NATO, predstavnik vojne alijanse kaže da oni nastavljaju da rade svoj posao

NATO zvaničnik: Poštujemo neutralnost Srbije, ali sarađujemo veoma dobro
Ministri odbrane NATO - Copyright Tanjug/AP Photo/Olivier Matthys

Poštujemo politiku vojne neutralnosti, a politička povezanost biće onolika koliko to Srbija želi, rekao je danas visoki NATO zvaničnik na brifingu za novinare na marginama dvodnevnog sastanka ministara odbrane zemalja članica NATO u Briselu.

On je napomenuo da Zapadni Balkan ostaje u fokusu NATO i da saradnja traje kroz Partnerstvo za mir od 2006. godine kao i da je NATO u procesu pregovora sa Srbijom oko novog ciklusa partnerstva.

"Praktična saradnja sa Srbijom je veoma dobra i prepoznata kao važna. Možda politički dijalog nije onakav kakav bismo želeli, ali u praksi sve funkcioniše veoma dobro", ocenio je zvaničnik NATO.

On je napomenuo i da je bolja saradnja sa Vojskom Srbije nego sa političkim predstavnicima i istakao da niko nikoga ni na šta ne primorava.

"Poštujemo politiku vojne neutralnosti. Politička povezanost biće onolika koliko Srbija hoće. Ona je jasna da ne želi u NATO, ali želi saradnju sa NATO i želi u EU, tako da mi se čini da je ovde situacIja za razliku od BiH prilično jasna", rekao je zvaničnik zapadne vojne alijanse.

Dodaje da je sasvim jasno šta EU dobro može da uradi za zemlje koje joj pristupaju, uključujući i Srbiju.

Odgovarajući na pitanje o tome kako vidi odnose Srbije i Rusije, u kontekstu rata u Ukrajini, kaže da su veze dva naroda sasvim u redu i NATO ih poštuje.

"Srbija se vezala za Zapad. Istina je da sankcije Rusiji još nije uvela, ali ko zna. Poštujemo odluke rukovodstva svake suverene zemlje, možda ih ne razumemo, ali ih poštujemo. Jasno mi je da Srbija ima tešku poziciju u odnosu na ostatak sveta", rekao je NATO zvaničnik.

Ipak, kako dodaje, kada je u pitanju Rusija, njene "maligne aktivnosti" se vide u celom regionu.

"Sa druge strane, ista ta Rusija je potpisala sporazume i konvencije o poštovanju spoljne politike drugih zemalja, koje pak krši. Rukovodsvo koje Moskva ima nikome ne bih poželeo", rekao je on i istakao da "svet nije dobro mesto u ovom trenutku".

Govoreći o misiji KFOR na Kosovu i Metohiji, koji je najduža i trenutno najbrojnija misija NATO, predstavnik vojne alijanse kaže da oni nastavljaju da rade svoj posao.

"Tako će biti i ubuduće, ali je odgovornost na obe strane oko toga šta se dešava i šta će se dešavati na terenu", napomenuo je on.

Prema rečima zvaničnika, KFOR nije samo garant bezbednosti i sigurnosti i slobode kretanja na KiM, već i u celom regionu.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike