Vučević na manifestaciji "Dobrovoljac, Srbin, borac" : Vojevanje nastavljamo , borimo se za našu Srbiju znanjem, poštenjem, poštovanjem

01.10.2022

18:12

0

Vučević podseća da je spomen obeležje Grad uredio zajedno sa meštanima

Vučević na manifestaciji "Dobrovoljac, Srbin, borac" : Vojevanje  nastavljamo , borimo se za našu Srbiju znanjem, poštenjem, poštovanjem
310177156_1289770471794836_3889071755688439609_n - Copyright Printscreen/Instagram/milosvucevic_gradonacelnik

Gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević posetio je manifestaciju "Dobrovoljac, Srbin, borac" koju po prvi put organizuju "Udruženje srpskih dobrovoljaca 1912-1918 - Tankosićevo" i "Kulturno saborište-Tradicija Novi Sad".

Vučević podseća da je prošle godine ovde otkrivena spomen bista majoru Vojislavu Tankosiću, velikom ratniku i heroju koji je za slobodu položio život.

- Prvi put u Srbiji imamo spomenik čuvenom srpskom majoru po kojem Tankosićevo nosi naziv. Ovo naselje nastaje posle Prvog svetskog rata kada solunski dobrovoljci, ponosni Hercegovci od Kralja Aleksandra dobijaju zemlju. Drago mi je što se ovde čuva tradicija, neguju običaji i što ovi ljudi ne odustaju od slavne tradicije, a zagledani su i u budućnost, kaže gradonačelnik.

Vučević podseća da je spomen obeležje Grad uredio zajedno sa meštanima.

- Uradićemo još pristupni put i rasvetu. Lepa vest je da posle 10 meseci od moje najave, Uprava za građevinsko zemljište i investicije priprema tender za rekonstrukciju i izgradnju puta između Stepanovićeva i Tankosićeva, što je bio glavni zahtev meštana, izjavio je Vučević.

 

 

- Vojevanje je bila važna karakterna osobina majora Tankosića, heroja u burnim vremenima na prelazu iz devetnaestog na dvadeseti vek, učesnika u značajnim istorijskim dešavanjima u Srbiji.
Vojevanje mi danas nastavljamo , borimo se na našu Srbiju znanjem, poštenjem, poštovanjem svojeg.Srbija se voli više od svega, a ljubav prema njoj se ne dokazuje ljubavlju prema nekoj drugoj zemlji, bilo da je na Istoku ili na Zapadu, i želim da to svima bude jasno. Mudri Pupin, sin vojvođanskog paora koji se uzdigao u zvezde i kojeg slavi čovečanstvo, a on je slavio svoj narod širom sveta i bio najveći srpski dobrotvor u rasejanju, govorio je: „kada ljubav prema otadžbini umre, onda i država mora umreti“ Nikada to nećemo dozvoliti! Zbog naših slavnih predate! Zbog budućnosti naših potomaka
, napisao je Vučević na svom instagram nalogu.

 

Ideja manifestacije je da okupi potomke i poštovaoce Srpskog dobrovoljačkog pokreta iz perioda 1912-1918. godine i da podseti na požrtvovanja i jedinstvo srpskog naroda u tom periodu.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike