Lajčak nakon sastanaka u Prištini: Zabrinuti smo, ne želimo da se ponovi situacija od 31. jula

24.08.2022

16:57 >> 17:08

0

Autor: 24sedam

Najvažnija poruka je da smo ovde sa Gabrijelom Eskobarom kao prva tačka da pokažemo da je jedinstvo između EU i SAD potpuno i da ne može biti bolje

Lajčak nakon sastanaka u Prištini: Zabrinuti smo, ne želimo da se ponovi situacija od 31. jula
Gabrijel Eskobar Miroslav Lajčak Twitter - Copyright Twitter/MiroslavLajcak

Izaslanik Evropske unije za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak je naveo da su zajedničkom posetom sa Gabrijelom Eskobarom želeli da pošalju poruku da između Brisela i Vašingtona postoji jedinstvo i da je međunarodna zajednica zabrinuta zbog onoga što se dogodilo 31. jula.

Naveo je da očekuje nakon sastanaka sa "liderima tzv. Kosova i Srbije, da se ne ponovi ono što se desilo u julu na severu".

- Najvažnija poruka je da smo ovde sa Gabrijelom Eskobarom kao prva tačka da pokažemo da je jedinstvo između EU i SAD potpuno i da ne može biti bolje. Radimo zajedno na normalizaciji odnosa između Kosova i Srbije. I drugo, međunarodna zajednica je veoma zabrinuta zbog onoga što smo videli na terenu 31. jula. I očekuje se od nas zajedno, kao pregovarača i od lidera Kosova i Srbije, da ne dozvolimo da se to ponovi 31. avgusta i zato smo ovde - izjavio je Lajčak posle sastanaka.

Eskobar: Dobili smo uverenja da ne žele sukobe na severu Kosova 

Izaslanik Sjedinjenih Američkih Država za Zapadni Balkan Gabrijel Eskobar, nakon sastanka sa Osmanijevom i Kurtijem, istakao je da su ga oni uverili da ne žele eskalaciju situacije, prenosi Kljan Kosova.

Profimedia
 

Eskobar je naveo da su "Lajčak i on tu kako bi se optimizam lidera Kosova i opozicionih stranaka, da ne dođe do eskalacije, pretočio u činjenicu".

- Uveravali su nas da ne žele nikakvu eskalaciju, ne žele nasilje 1. septembra. Dakle, danas smo ovde da se pobrinemo da sve te dobre želje i sav taj optimizam budu pretočeni u dobro zemlje - rekao je Eskobar.

Lajčak i Eskobar sutra u Kosovskoj Mitrovici i Beogradu

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sastaće se sutra u Beogradu sa Miroslavom Lajčakom i Gabrijelom Eskobarom.

Sastanak sa Lajčakom planiran je u 17 časova, a sa Eskobarom pola sata kasnije u Predsedništvu Srbije.

Pre toga, Lajčak i Eskobar otići će u Kosovsku Mitrovicu, gde će razgovarati sa predstavnicima Srba.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike