Skupština Srbije danas dobija novo rukovodstvo, Dačić na čelu parlamenta

22.10.2020

05:24 >> 08:48

0

Ono što sledi posle konstitutivne sednice parlamenta jesu izmene zakona o Vladi i ministarstvima

Skupština Srbije danas dobija novo rukovodstvo, Dačić na čelu parlamenta
Copyright Foto:24sedam/Goran Sivački

Skupština Srbije danas nastavlja konstitutivnu sednicu na čijem dnevnom redu je izbor predsednika parlamenta, potpredsednika, imenovanje generalnog sekretara i izbor radnih tela.

Za predsednika skupštine predložen je Ivica Dačić, a mediji su preneli da će generalni sekretar skupštine biti Veljko Odalović, koji je do sada obavljao funkciju generalnog sekretara u Ministarstvu spoljnih poslova.

Spekuliše se i da bi potpredsednici Skupštine Srbije trebalo da budu Vladimir Orlić (SNS) i Sandra Božić (SNS).

Ključna saznanja o novoj Vladi Srbije: Parlament bez opozicije, oročeno trajanje, novi „igrači“… 

Poslanicima su na sednici 3. avgusta potvrđeni mandati, a izborom skupštinskog rukovodstva se zaokružuje proces formiranja parlamenta, tako da se stvaraju uslovi i za izbor nove Vlade Srbije koju će pored SNS činiti SPS, SPAS, ali i stranke manjina.

Foto;24sedam/Goran Sivački

Ono što sledi posle konstitutivne sednice parlamenta jesu izmene zakona o vladi i ministarstvima, s obzirom na to da je najavljeno osnivanje dva nova ministarstva, a potom će na posebnoj sednici mandatarka za sastav nove vlade Ana Brnabić poslanicima izneti svoj ekspoze i predlog sastava svog kabineta.

Glasanje o predlozima zakona o vladi i ministarstvima se očekuje u ponedeljak, a ekspoze mandatarke planiran je za sredu.

Brnabić je ranije rekla da se još za tri do četiri ministarstva razmišlja ko će ih voditi i dodala da će u nedelju pre podne biti sastanak Predsedništva SNS kada će biti objavljena sva imena. Za sada je izvesno da Siniša Mali ostaje ministar finansija.

Inače, prvoj sednici skupštine do izbora novog rukovodstva će predsedavati Smilja Tišma (SPS) kao najstarija poslanica, a pomagaće joj u radu četiri najmlađa poslanika.

Najviše poslanika, 188, ima lista “Alekandar Vucic – Za našu decu”, 32 poslanika ima Socijalistička partija Srbije – Jedinstvena Srbija, SPAS ima 11 poslanika, a Savez vojvodanskih Mađara ima 9 poslanika.

Stranka pravde i pomirenja Muamera Zukorlica u parlamentu ima četiri poslanika, SDA Sandžaka tri mandata i “Albanska demokratska alternativa – ujedinjena dolina”, tri poslanika.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike