Dačić pre ulaska u skupštinsku salu: Biti predsednik parlamenta je čast, čuvaću njegov integritet i raditi u interesu građana Srbije

22.10.2020

08:20 >> 10:41

0

Današnjim izborom skupštinskog rukovodstva zaokružuje se proces formiranja parlamenta

Dačić pre ulaska u skupštinsku salu: Biti predsednik parlamenta je čast, čuvaću njegov integritet i raditi u interesu građana Srbije
Copyright Foto:24sedam/Goran Sivački

Poslanici Srbije biraju danas Ivicu Dačića za predsednika Skupštine Srbije.

Pre ulaska u salu, vidno raspoložen, obratio se okupljenim novinarima, prenevši da je funkcija na koju danas stupa čast za njega, te da će sa tog mesta čuvati integritet najvišeg zakonodavnog tela i zastupati interese građana Srbije.

– Sednica još nije počela zbog vas (novinara), moram sada da idem – završio je u šaljivom tonu Dačić obraćanje za medije pre nego što je ušao u salu.

Foto:24sedam/Goran Sivački
ivica dačić

Na današnjoj konstitutivnoj sednici biće izabrani, pored predsednika parlamenta, i potpredsednik, generalni sekretar, kao i radna tela.

Generalni sekretar Skupštine biće Veljko Odalović, koji je do sada obavljao funkciju generalnog sekretara u Ministarstvu spoljnih poslova.

Za potpredsednike su predloženi Vladimir Orlić (SNS) i Sandra Božić (SNS).

Današnjim izborom skupštinskog rukovodstva zaokružuje se proces formiranja parlamenta, tako da se stvaraju uslovi i za izbor nove Vlade Srbije koju će, pored SNS-a, činiti SPS, SPAS, ali i stranke manjina.

Ono što sledi posle konstitutivne sednice parlamenta jesu izmene zakona o Vladi i ministarstvima, s obzirom na to da je najavljeno osnivanje dva nova ministarstva, a potom će na posebnoj sednici mandatarka za sastav nove vlade Ana Brnabić poslanicima izneti svoj ekspoze i predlog sastava svog kabineta.

Glasanje o predlozima zakona o Vladi i ministarstvima se očekuje u ponedeljak, a ekspoze mandatarke planiran je za sredu.

Prvom sednicom Skupštine predsedava, do izbora predsednika, Smilja Tišma (SPS), kao najstarija poslanica, a u radu joj pomažu četiri najmlađa poslanika.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike