Biografija Vladimira Orlića, novog predsednika Narodne skupštine: Završio prestižni ETF, objavio preko 50 naučnih radova...

02.08.2022

20:52

0

Do sada je bio narodni poslanik u tri saziva, a u poslednjem, 12. po redu, obavljao je funkciju potpredsednika Narodne skupštine

Biografija Vladimira Orlića, novog predsednika Narodne skupštine: Završio prestižni ETF, objavio preko 50 naučnih radova...
Tan2022-8-2_21468300_2 - Copyright TANJUG/ MILOS MILIVOJEVIC

Najviši zakonodavni organ u Srbiji, Narodnu skupštinu, u naredne četiri godine vodiće Vladimir Orlić, koji je večeras izabran na tu funkciju, kao kandidat vladajuće SNS.

Za Orlića je, od 230 poslanika koji su pristupili glasanju, glasalo 154 poslanika, dok je protiv bilo 76 poslanika, a uzdržanih nije bilo.

Izbor Orlića za novog predsednika propratio je višeminutni aplauz u skupštinskoj sali, a predsedavajući Vladeta Janković čestitao mu je na izboru, poželeo uspeh u radu i predao predsedavanje.

Prethodno je na sednici Srpske napredne stranke u subotu pre podne doneta odluka da će kandidat za predsednika Narodne skupštine biti Vladimir Orlić.

On je u prethodnom, 12. sazivu obavljao funkciju jednog od potpredsednika ove institucije.

Član predsedništva SNS Nikola Selaković naveo je na konferenciji posle sednice da je odluka stranke da se podmladi rukovodstvo, kako Skupštine, tako i Vlade.

- Reč je o izuzetnom, ostvarenom čoveku. Iza njega stoji na desetine stručnih radova. Orlić ima fantastičnu biografiju, a reč je o mladom čoveku i izuzetnom borcu za glas naroda - rekao je Selaković.

Ko je Vladimir Orlić?

Vladimir Orlić do sada je bio narodni poslanik u tri saziva. Prvi put je postao narodni poslanik u 10. sazivu, 2014. godine, a zatim i u naredna dva skupštinska saziva, tako da je na funkciji narodnog poslanika od 2014. godine do danas.

U 11. sazivu obavljao je funkciju zamenika šefa poslaničke grupe Srpske napredne stranke i bio član Odbora za prostorno planiranje, saobraćaj, infrastrukturu i telekomunikacije i Odbora za obrazovanje, nauku, tehnološki razvoj i informatičko društvo.

U 12. sazivu bio je na funkciji Potpredsednika Narodne skupštine i član Odbora za prava deteta.

U 13. sazivu izabran je za poslanika kao 23. na listi Aleksandar Vučić – Zajedno možemo sve.

Vladimir Orlić ,Tanjug/Dragan Kujundžić
 

Biografija

Rođen je 15. 4. 1983. godine. Živi u Beogradu.

Završio je Osnovnu školu „Jovan Popović“ u Obrenovcu (1998) i Matematičku gimnaziju u Beogradu (2002). Na Elektrotehničkom fakultetu Univerziteta u Beogradu – Odsek za elektroniku, telekomunikacije i automatiku, Smer za telekomunikacije diplomirao je 2007, a na istom fakultetu stekao je i zvanje doktora nauka, na Odseku za telekomunikacije i informacione tehnologije, 2011. godine. U naučno zvanje „naučni saradnik u oblasti tehničko-tehnoloških nauka – elektronika, telekomunikacije i informacione tehnologije“ izabran 2015. godine.

Bio je inženjer za istraživanja i razvoj u Istraživačko-razvojnom centru "IMTEL Mikroopt dd" i Institutu za mikrotalasnu tehniku i elektroniku "IMTEL Komunikacije AD". Od 2008. do 2011. je radio kao rukovodilac Odeljenja za digitalnu obradu signala u Institutu za mikrotalasnu tehniku i elektroniku "IMTEL Komunikacije AD". U periodu od 2011. do 2012. radio je kao inženjer senior u "High Tech Engineering Center doo", a od 2012. radio je u Istraživačko-razvojnom centru "VLATACOM d.o.o.", kao sistem arhitekta.

Objavio je preko 50 naučnih radova i bio je stipendista Ministarstva prosvete, Fonda za mlade talente Vlade Republike Srbije i Ministarstva za telekomunikacije i informaciono društvo.

Na lokalnim izborima 2016. godine izabran je za odbornika u Skupštini opštine Čukarica. Bio je kandidat za odbornika u Skupštini grada Beograda na listi Srpske napredne stranke 2012. godine, i odbornik u Skupštini grada Beograda u sazivima od 2014. godine i 2018. godine.

Član je Udruženja pisaca "Poeta" na Čukarici. Govori engleski jezik.

Član je Srpske napredne stranke od 2008. godine. Od 2009. do 2015. više puta je biran za predsednika Saveta za informisanje Opštinskog odbora SNS na Čukarici. Bio je zamenik koordinatora za rad Saveta pri OO SNS Čukarica i član Izbornog štaba OO SNS Čukarica 2012. i 2014. godine. Od 2014. do 2015. obavljao je dužnost sekretara Opštinskog odbora Srpske napredne stranke na Čukarici. Za potpredsednika Opštinskog odbora SNS Čukarica izabran je 2015. godine.

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: 24sedam

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike