Predsednik Srbije nakon sastanka sa Pedrom Sančezom: Srbija doživljava Španiju kao iskrenog prijatelja (FOTO)

29.07.2022

16:04 >> 18:07

0

Premijer Kraljevine Španije svečano je dočekan uz Gardu i intoniranje himne dveju zemalja

Predsednik Srbije nakon sastanka sa Pedrom Sančezom: Srbija doživljava Španiju kao iskrenog prijatelja (FOTO)
sancez vucic kzs tanjug1 - Copyright Tanjug/prinstcreen

Premijer Španije Pedro Sančez doputovao je danas u dvodnevnu zvaničnu posetu Srbiji. Na aerodromu u Beogradu dočekao ga je ministar finansija Siniša Mali.

Za Sančeza je pripremljen svečani doček ispred Palate Srbija gde ga je predsednik Srbije Aleksandar Vučić sačekao uz postrojenu Gardu.

Nakon srdačnog zagrljaja dvojice lidera, usledilo je intoniranje himni dveju zemalja, a zatim sastanak u četiri oka, kao i plenarni sastanak delagacija Republike Srbije i Kraljevine Španije, koji je otpočeo u 18.50 časova.

Obraćanje Sančeza i Vučića

Nakon sastanka, predsednik Srbije Aleksandar Vučić i premijer Španije Pedro Sančez obratili su se na konferenciji za medije.

- Ponosan sam i srećan što prvi put u srpskoj istoriji mogu da ugostim španskog premijera sa kojim je bila čast i zadovoljstvo razgovarati danas - istakao je predsednik.

Predsednik Srbije istakao je da u prvih pet meseci ove godine imamo uvećanje trgovinske razmene sa Španijom od 64,7 odsto

 

- Srbija doživljava Španiju kao iskrenog prijatelja, značajno smo uvećali trgovinsku razmenu u poslednje vreme. Zahvalan sam na kontinuiranoj podršci Španije. Analizirali smo i situaciju u Ukrajini, objasnio sam mu poziciju Srbije. Imam dobru vest, analizirali smo prvih sedam meseci, Srbija nema deficit, ali će imati zbog energetske krize koja nas čeka u narednih pet meseci. Obojica smo zabrinuti - naveo je Vučić.

O Kosovu i Otvorenom Balkanu

Dvojica lidera dotakla su se tema Kosova, pozicije Srbije na Balkanu, ali i inicijative Otvoreni Balkan.

- Španija pruža podršku dijalogu Beograda i Prištine - istakao je Vučić zahvaljujući se Sančezu na poštovanju koje njegova zemlja ima prema teritorijalnom integritetu Srbije.

- Mi podržavamo Srbiju u pogledu Kosova (i Metohije) i Španija je bila i uvek će biti uz Srbiju u odbrani principa koje sam pomenuo i uvek će biti za dijalog dve strane - istakao je Sančez, dodajući:

- Hvala vam na divnom prijemu. razgovarali smo o raznim temama. Španija i dalje podržava proširenje EU. Vi ste Evropa.

Dvodnevna poseta

Pedro Sančez prvi je španski premijer u istoriji koji posećuje našu zemlju i boraviće dva dana  u Srbiji.

Nešto ranije danas, oglasio se predsednik Srbije na svom Instagram profilu uz reči:

- Dobro došli, dragi prijatelju @sanchezcastejon! Zadovoljstvo mi je da Vas ugostim i da razgovaramo o svim temama od značaja za naše dve zemlje.

Bonus video:

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike