Ko će sve da sedi u Nemanjinoj: Pogledajte biografije novih ministara

25.10.2020

13:09 >> 17:04

0

Javnost je upoznata sa budućim ministrima u Vladi Republike Srbije

Ko će sve da sedi u Nemanjinoj: Pogledajte biografije novih ministara
Copyright

Predsednica Vlade Ana Brnabić saopštila je sastav budućeg kabineta. Ona će u sredu izneti pred poslanicima u Skupštini Srbije ekspoze, kada bi trebalo da budu i zvanično izabrani. Evo ko će sve ući u Nemanjinu 11 u novom mandatu srpske vlade.

Ana Brnabić (45), premijerka

Foto:Vlada Srbije

Na mestu predsednika vlade od 29. juna 2017, a pre toga je bila ministar državne uprave i lokalne samouprave u Vladi Republike Srbije.

U Vladu Srbije je ušla kao nestranačka ličnost 2016. godine i prva je žena na čelu Vlade Republike Srbije.

Završila je Petu beogradsku gimnaziju, posle čega odlazi na studije poslovne administracije na univerzitetu Nortvudu u Mičigenu, nakon čega stiče MBA diplomu iz marketinga na Hul univerzitetu u Engleskoj.

Krajem 2001. vraća se u Srbiju, gde je radila za različite američke konsultantske firme na projektima razvoja lokalne samouprave, a koje je finansirao USAID.

Član Srpske napredne stranke postala je početkom oktobra 2019. godine.

Siniša Mali (48), ministarstvo finansija

Foto:Vlada Srbije

Ministar finansija Republike Srbije je od 29. maja 2018. Pre toga bio je na mestu gradonačelnika Beograda od 2014. godine.

Završio je Petu beogradsku gimnaziju u Beogradu. Diplomirao je 1995. i magistrirao 1998. na Ekonomskom fakultetu u Beogradu, a nakon toga je, 1999. godine, magistrirao i na Vašingtonskom univerzitetu u Sent Luisu u SAD.

Na poziciju ministra finansija došao je kao priznat finansijski stručnjak, koji je radio za najveće svetske konsultantske kompanije.

Aktivno se bavi sportom. Počasni je nosilac crnog pojasa u tekvondou 5. dan za doprinos razvoju sporta. Tečno govori engleski jezik, služi se grčkim i uči kineski jezik.

Branislav Nedimović (43), ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede

Branislav Nedimović; Printscreen /Youtube

Ministar je poljoprivrede i zaštite životne sredine u Vladi Republike Srbije od 2016. godine.

Rođen u Sremskoj Mitrovici, osnovnu školu i gimnaziju je završio u rodnom gradu. Diplomirao je na Pravnom fakultetu u Novom Sadu.

Narodni je poslanik od 2003. godine, kao član DSS-a. Krajem 2010. godine se učlanio u DS, da bi pet godina kasnije postao član SNS, a od 2016. godine je i član predsedništva. Potpredsednik je i Upravnog odbora Nacionalne alijanse za lokalni i ekonomski razvoj.

Zorana Mihajlović (50), ministarstvo rudarstva i energetike

Foto:Vlada Srbije

Potpredsednica je Vlade i dosadašnja ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture u Vladi Republike Srbije i potpredsednica Srpske napredne stranke.

Rođena je u Tuzli, a osnovnu i srednju školu je završila u Beogradu. Diplomirala je na Ekonomskom fakultetu Univerziteta u Beogradu, titulu magistra je stekla na Ekonomskom fakultetu, gde je stekla i doktorsku titulu. Govori engleski, francuski i italijanski jezik.

Bila je članica partije G17 plus, a član SNS je postala 2010. godine, gde je ubrzo postala članica Izvršnog odbora.

Nebojša Stefanović (44), ministarstvo odbrane

Foto:Vlada Srbije

Potpredsednik Vlade i ministar unutrašnjih poslova u prethodnoj Vladi, rođen u Beogradu, gde je završio gimnaziju, a diplomirao je na Fakultetu za poslovne studije Megatrend univerziteta, gde je magistrirao i doktirirao.

Od 2004. do 2008. godine bio je odbornik u Skupštini grada Beograda. Na parlamentarnim izborima 2007. godine izabran je za narodnog poslanika, a obavljao je i dužnost predsednika Odbora za trgovinu i turizam Narodne skupštine Republike Srbije. Na izborima 2012. godine izabran je za poslanika Narodne skupštine Republike Srbije. Od jula 2012. do aprila 2014. godine obavljao je funkciju predsednika Narodne skupštine Republike Srbije i predsednika Odbora za prava deteta.

Za ministra unutrašnjih poslova izabran je aprila 2014. godine, a od avgusta 2016. godine ujedno je i potpredsednik Vlade Republike Srbije.

Osnivač je Srpske napredne stranke, član njenog Predsedništva i predsednik Gradskog odbora Beograd.

Govori engleski i ruski jezik.

Aleksandar Vulin (48), ministarstvo unutrašnjih poslova

Foto:Vlada Srbije

Na dužnosti ministra odbrane bio je od juna 2017. godine. Rođen je u Novom Sadu. Završio je gimnaziju u Sremskim Karlovcima i Pravni fakultet u Kragujevcu.

Biran je dva puta za narodnog poslanika u Narodnoj skupštini Republike Srbije, za odbornika u Skupštini grada Beograda i odbornika u Opštini Rakovica.

Za direktora Kancelarije za Kosovo i Metohiju izabran je u avgustu 2012. godine. Tu funkciju je obavljao do septembra 2013. godine, kada je imenovan za ministra bez portfelja zaduženog za Kosovo i Metohiju. Na toj funkciji je ostao do aprila 2014. godine.

U aprilu 2014. imenovan je za ministra za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja.

U avgustu 2016. godine dobio je novi mandat na čelu Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja.

Zlatibor Lončar (49), ministarstvo zdravlja

Foto:Vlada Srbije

Rođen u Beogradu, po završetku srednje škole upisao je Medicinski fakultet u Beogradu, koji je završio u školskoj 1996/97. godini. Za oblast specijalizacije na matičnom fakultetu odabrao je opštu hirurgiju i položio je specijalistički ispit 2003. godine. Doktorske studije iz oblasti medicinske epidemiologije upisao je 2008. godine na Medicinskom fakultetu Univerziteta u Beogradu, a doktorsku disertaciju odbranio je 2015. godine.

Zaposlen je na Klinici za Urgentnu hirurgiju Urgentnog centra Kliničkog centra Srbije, a od 2010. godine obavljao je funkciju načelnika Intenzivne nege na odeljenju Hirurgije I. Funkciju direktora Urgentnog centra Kliničkog centra Srbije i pomoćnika direktora Kliničkog centra Srbije za medicinska pitanja obavljao je od avgusta 2012. godine. Na mesto načelnika Odeljenja za transplantaciju postavljen je 2013. godine.

Izabran je na poziciju ministra zdravlja Republike Srbije 27. aprila 2014. godine, 11. avgusta 2016. godine, kao i 29. juna 2017. godine.

Milan Krkobabić (68), ministarstvo za brigu o selu

Printscreen/Youtube, N1

Bio je ministar bez portfelja zadužen za regionalni razvoj i koordinaciju rada javnih preduzeća

Rođen u Kačarevu, diplomirao je na Ekonomskom fakultetu u Beogradu.

Radno i stručno iskustvo stekao je radeći na bankarskim i finansijskim poslovima – od bankarskog pripravnika do direktora finansijske organizacije.

U periodu od 2008. do 2012. godine obavljao je funkciju zamenika gradonačelnika Beograda.

U septembru 2012. imenovan je na funkciju generalnog direktora Javnog preduzeća „Pošta Srbije”, koju je obavljao do avgusta 2016. godine.

Od avgusta 2016. godine obavlja funkciju ministra bez portfelja u Vladi Republike Srbije zaduženog za regionalni razvoj i koordinaciju rada javnih preduzeća.

U više saziva Narodne skupštine Republike Srbije biran je za narodnog poslanika, ujedno i predsednika poslaničke grupe PUPS-a. U prethodnom periodu biran je i za odbornika u Skupštini grada Beograda. Jedan je od osnivača i predsednik Partije ujedinjenih penzionera Srbije (PUPS).

Darija Kisić Tepavčević (45), ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja

Printscreen/Youtube, Novo jutro

Lekarka, specijalista epidemiologije, profesorka na Medicinskom fakultetu u Beogradu i pomoćnica direktora za javno zdravlje i populacionu politiku Instituta za javno zdravlje Srbije „Milan Jovanović Batut“.

Rođena je u Sarajevu.

Osnovnu školu “Slobodan Vuković” u Sarajevu završila je kao đak generacije. U glavnom gradu Srbije buduća doktorka je upisala Medicinski fakultet, koji je završila 2001. godine sa prosekom 9,60. Autor je više od sto naučnih radova iz oblasti epidemiologije, koji su objavljeni kako u domaćim tako i u stranim publikacijama.

Marija Obradović (46), ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave

Printscreen/Youtube, Jutarnji Program TV HAPPY

Političarka, novinarka i u tri mandata narodna poslanica (2012, 2014. i 2016. godine).

Rođena je u Kraljevu, gde je stekla osnovno obrazovanje. Završila je Pedagošku akademiju u Kruševcu, Učiteljski fakultet u Beogradu i Diplomatsku akademiju Ministarstva spoljnih poslova Republike Srbije.

28. maja 2016. godine izabrana je za potpredsednicu Glavnog odbora Srpske napredne stranke.

Irena Vujović (37), ministarstvo zaštite životne sredine

Printscreen/Youtube, Jutarnji Program TV HAPPY

Političarka, ekonomista, funkcionerka Srpske napredne stranke i aktuelna predsednica Gradske opštine Savski venac.

Završila je je osnovne i master studije na Geoekonomskom fakultetu Megatrend univerziteta.

Tečno govori engleski i ruski jezik.

Član je Srpske napredne stranke od 2008. godine. Bila je članica Glavnog odbora, a za članicu Predsedništva SNS izabrana je 28. maja 2016. godine na izbornoj skupštini stranke.

Nakon lokalnih izbora 2016. godine, izabrana je za predsednicu opštine Savski venac, kada je napustila funkciju pomoćnice gradonačelnika Beograda. I na izborima za odbornike Skupštine grada Beograda u martu 2018. godine bila je na listi kandidata Srpske napredne stranke.

Maja Gojković (67), ministarstvo kulture i informisanja

Maja Gojković
ATAImages/Miloš Tešić

Do ovog saziva, bila je predsednica Narodne skupštine Republike Srbije i bivša gradonačelnica grada Novog Sada.

Rođena u Novom Sad, diplomirala je na pravnom fakultetu Univerziteta u Novom Sadu 1987, a pravosudni ispit položila 1989. godine. Godinu dana posle je počela da radi u porodičnoj advokatskoj kancelariji, koju je osnovao njen otac Mita Gojković.

U politiku je ušla početkom 90-ih, prvo u Narodnu radikalnu stranku, koja se potom sjedinila sa Srpskim četničkim pokretom utopila i tako se formirala Srpska radikalna stranka, u kojoj je obavljala istaknute partijske dužnosti – od sekretarke stranke do potpredsednice.

Bila je poslanica Srpske radikalne stranke u Saveznoj skupštini SR Jugoslavije od 1992. Od 1996. pa do 2000. bila je i poslanica u skupštini Autonomne pokrajine Vojvodine.

Na lokalnim izborima u septembru 2004. godine, Gojkovićeva je postala prva žena gradonačelnica u istoriji Novog Sada.

Zbog unutrašnjih sukoba u SRS, 2006. godine je dala ostavku na mesto potpredsednice, a 2007. je napustila stranku. Iz stranke je konačno isključena početkom marta 2008.

Oktobra te godine registrovala je svoju novu stranku – Narodnu partiju.

Krajem 2012. svoju stranku pripaja Srpskoj naprednoj stranci, gde postaje članica predsedništva.

Dana 23. aprila 2014. postaje predsednica Narodne skupštine Republike Srbije.

Maja Popović, ministarstvo pravde

Maja Popović, šef kabineta direktora Bezbednosno-informativne agencije (BIA), završila je Pravni fakultet u Beogradu, školovala se i usavršavala u inostranstvu.

Maja Popović je osnovno obrazovanje stekla u Beogradu, a srednju školu je završila na engleskom koledžu u Španiji kao đak generacije.

Pravni fakultet u Beogradu upisala je 1989. godine i završila ga u roku u svojoj 21. godini, te je bila najmlađi svršeni student na tom fakultetu.

Radno iskustvo stiče u advokatskoj kancelariji, a radila je i kao sudijski pripravnik i sudijski saradnik u Okružnom sudu u Beogradu. Sa 26 godina postala je sudija Prvog opštinskog suda u Beogradu i to najmlađi ikada izabran u našoj zemlji.

Od januara 2000. godine pa narednih 12 godina, radila je kao advokat u sopstvenoj advokatskoj kancelariji. Od 2012. do 2014. zaposlena je bila u Gradskom zavodu za hitnu medicinsku pomoć kao pomoćnik direktora za nemedicinske poslove. Potom se zapošljava u Bezbednosno-informativnoj agenciji (BIA).

Anđelka Atanasković (62), ministarstvo privrede

Printscreen/Youtube, Министарство одбране и Војска Србије

Direktorka “Prve petoletke namenske” iz Trstenika, koja je preporodila tu fabriku, te za dve godine ostvarila prihod veći od 137 miliona evra. Široj javnosti postala je poznata kada ju je predsednik Srbije Aleksandar Vučić, zbog njenog poslovnog uspeha, nazvao “žena zmaj”. Rođena je 1958. u Trsteniku.

Tatjana Matić (48), ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija

Printscreen/Youtube, N1

Rođena je u Beogradu, gde je završila osnovnu školu i gimnaziju. Diplomirala je na Filološkom fakultetu Univerziteta u Beogradu i stekla zvanje profesora srpskog jezika i književnosti.

Maja 2014. imenovana je za državnog sekretara u Ministarstvu trgovine, turizma i telekomunikacija. Od januara 2016. godine je član Evropske strateške grupe za digitalni razvoj, a od marta je koordinator Programa ekonomskih reformi – ERP 2016-2018.

Od jula 2012. do aprila 2014. godine obavljala je funkciju državnog sekretara Ministarstva spoljne i unutrašnje trgovine i telekomunikacija. U periodu od 2007. do 2012. godine vršila je funkciju sekretara Ministarstva rada i socijalne politike.

Od 2005. do 2007. godine bila je direktor Koordinacionog tela za opštine Preševo, Bujanovac i Medveđa , gde je bila nadležna za upravljanje i koordinaciju rada Službe.

U periodu od 2004. do 2005. godine postavljena je za šefa kabineta Koordinacionog centra Srbije i Crne Gore i Republike Srbije za Kosovo i Metohiju, zadužena za organizaciju i koordinaciju rada, protokol i međunarodnu saradnju.

Od 2002-2004. godine, obavljala je funkciju pomoćnika šefa kabineta potpredsednika Vlade Republike Srbije i Koordinacionog centra SRJ i RS za Kosovo i Metohiju.

Nikola Selaković (39), ministarstvo spoljnih poslova

Printscreen/Youtube, Jutarnji Program TV HAPPY

Rođen u Užicu, završio je Šestu beogradsku gimnaziju i Pravni fakultet gde radi kao asistent na predmetu Uporedna pravna tradicija. Godine 2010. upisao je doktorske studije na Pravnom fakultetu.

Funkcioner je Srpske napredne stranke, dosadašnji generalni sekretar predsednika Republike Srbije i bivši ministar pravde i državne uprave u Vladi Republike Srbije.

Pored srpskog jezika, vlada engleskim i solidno govori francuski i italijanski, a poznaje i osnove grčkog i starogrčkog jezika.

Bio je član Srpske radikalne stranke u periodu od 2001. do 2008. godine. Postao je član SNS prilikom njenog osnivanja. Član je Glavnog i Izvršnog odbora i predsednik je Pravnog saveta Stranke. U septembru 2012. izabran je za člana Predsedništva SNS.

U julu 2012. godine izabran je za ministra pravde i državne uprave u Vladi Republike Srbije. Istovremeno, postao je član Visokog saveta sudstva i Državnog veća tužilaca.

Radomir Ratko Dmitrović (62), ministarstvo za brigu o porodici i demografiji

Printscreen/Youtube

Rođen u Komogovini, na Baniji, srpski novinar, publicista i narodni poslanik u Narodnoj skupštini Republike Srbije.

Studirao je pravo, novinarstvo i istoriju umetnosti u Beogradu i Zagrebu. Profesionalnu karijeru novinara je započeo 1981. godine, kao dopisnik “Politike” sa područja Hrvatske. U Beograd dolazi u avgustu 1991. godine i počinje da radi za Radio-televiziju Srbije. Na RTS-u je radio do decembra 1993. godine. Početkom 1994. godine pokreće nedeljnik “Argument”, koji je objavljivan do 1999. godine. Posle demonstracija 5. oktobra postao je savetnik potpredsednika Vlade Srbije, Nebojše Čovića. Pet godina je bio glavni i odgovorni urednik frankfurtskih “Vesti”, dnevnih novina za naše ljude u dijaspori, posle čega je maja 2013. godine. bio imenovan za generalnog direktora i glavnog urednika kompanije “Novosti”. Na toj funkciji je bio do 2017. godine.

Na parlamentarnim izborima 2020. godine, izabran je za narodnog poslanika u Narodnoj skupštini Republike Srbije, kao kandidat Srpskog patriotskog saveza.

Vanja Udovičić (38), ministarstvo omladine i sporta

Foto:Vlada Srbije

Rođen je 1982. godine u Beogradu. Završio je Jedanaestu beogradsku gimnaziju – sportsko odeljenje, a zatim i Fakultet organizacionih nauka – diplomirani je inženjer organizacionih nauka.

Kapiten je vaterpolo reprezentacije Srbije od 2009. do septembra 2013, kada stupa na funkciju ministra omladine i sporta u Vladi Republike Srbije. Više puta je proglašavan za jednog od najboljih vaterpolista sveta, a za reprezentaciju je odigrao 284 utakmice i postigao 330 golova.

Sa reprezentacijom je osvojio: na svetskim prvenstvima dve zlatne (2005. i 2009. godine), jednu srebrnu (2011. godine) i jednu bronzanu medalju (2003. godine); na evropskim prvenstvima tri zlatne (2003, 2006. i 2012. godine), jednu srebrnu (2008. godine) i jednu bronzanu medalju (2010. godine); na svetskim kupovima jednu zlatnu (2010. godine) i jednu bronzanu medalju (2002. godine); u Svetskoj ligi sedam zlatnih (2005, 2006, 2007, 2008, 2010, 2011. i 2013. godine), jednu srebrnu (2004. godine) i jednu bronzanu medalju (2009. godine); na Mediteranskim igrama jednu zlatnu medalju (2009. godine). Na Olimpijskim igrama sa reprezentacijom osvojio je jednu srebrnu (2004. godine) i dve bronzane medalje (2008. i 2012. godine). Igrao je u klubovima Partizan, Jadran, Posilipo, Pro Reko, Mladost, Radnički.

Govori engleski i italijanski jezik, a hobiji su mu nautika, čitanje i plivanje.

Jadranka Joksimović (42), ministarstvo za evropske integracije

Foto:Vlada Srbije

Rođena je u Beogradu 1978. godine, gde je završila osnovnu školu i gimnaziju. Diplomirala je kao student generacije na Fakultetu političkih nauka u Beogradu 2001/2002. godine na smeru Međunarodni odnosi. Master studije je završila na Fakultetu za ekonomiju i političke nauke na Univerzitetu „Alfa“ u Beogradu 2013. godine. Trenutno pohađa doktorske studije politikologije na Fakultetu političkih nauka Univerziteta u Beogradu.

Jedan je od potpisnika-osnivača Srpske napredne stranke 2008. godine.

Od 2007. do sredine 2008. godine radila je u Narodnoj skupštini Republike Srbije kao stručni saradnik poslaničke grupe „Napred Srbijo“.

U maju 2012. godine izabrana je za narodnog poslanika u Narodnoj skupštini Republike Srbije sa liste Srpske napredne stranke. U Skupštini Srbije obavljala je dužnost predsednika Odbora za kontrolu službi bezbednosti. Tokom njenog predsedavanja značajno su unapređeni kontrolni mehanizmi rada ovog Odbora nad službama bezbednosti.

Bila je i član Odbora za evropske integracije, član Zajedničkog odbora za stabilizaciju i pridruživanje, član Stalne delegacije pri parlamentarnoj skupštini Saveta Evrope, šef delegacije Centralnoevropske inicijative, kao i predsednik Grupe prijateljstva sa Turskom.

Za ministra bez portfelja zaduženog za evropske integracije u Vladi Republike Srbije prvi put je izabrana 27. aprila 2014. godine. Nakon vanrednih parlamentarnih izbora, 11. avgusta 2016. godine, reizabrana je za ministra bez portfelja zaduženog za evropske integracije.

2017. godine, formiranjem Ministarstva za evropske integracije, Jadranka Joksimović je izabrana na funkciju ministra za evropske integracije u Vladi Republike Srbije.

Govori engleski jezik, služi se nemačkim jezikom.

Gordana Čomić (62), ministarstvo za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog

Printscreen/Youtube, TEDx NoviSad

Rođena je 16. juna 1958. godine u Novom Sadu. Po zanimanju je diplomirana fizičarka.

Radila na Univerzitetu u Novom Sadu (1984-1999) − Fakultet tehničkih nauka, asistent na predmetu Fizika; JP SRC “Vojvodina”, Novi Sad (1999−2004), marketing.

Dugo godina je bila član Demokratske stranke.

Gordana Čomić je udata, majka četvoro dece. Hobi joj je pecanje.

Govori engleski, služi se francuskim i nemačkim jezikom.

Tomislav Momirović (37), ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture

Printscreen/Youtube, Jutarnji Program TV HAPPY

Tomislav Momirović je rođen 17.10.1983. godine u Beogradu. Diplomirao na Pravnom fakultetu Univerziteta u Beogradu. Od 2007. godine zaposlen u preduzeću Mona d.o.o. na mestu savetnika.

Ubrzani razvoj hotelske delatnosti počinje 2011. godine, izdvajanjem kompanije Mona Hotel Management d.o.o. Od osnivanja nove kompanije obavlja funkciju generalnog direktora firme Mona Hotel Management pod čijom upravom su tri hotela (hotel Zlatibor Mona na Zlatiboru, hotel Javor u Kušićima, hotel Argo u Beogradu) i jedan rezidencijalni objekat Vila Bella u Budvi.

Aktivni učesnik u poslovnom udruženju HORES, gde se od 2013. godine nalazi na poziciji predsednika skupštine HORES (Udruženje hotelijera i restoratera – Poslovno udruženje hotelsko ugostiteljske privrede), a od 2009. do 2013. obavljao je funkciju predsednik UO HORES.

Svojim i aktivnim angažovanjem svog tima doprineo je da stopa PDV-a na smeštaj poraste na samo 10%, a ne na 20% kako je prvobitno bila doneta odluka.

Od 2016. godine stupa na poziciju predsednika kompanije Mona Hotel Management d.o.o.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike