Korak unapred uz nova lica i više žena: Prve reakcije na budući sastav Vlade

26.10.2020

07:23 >> 09:04

0

Nekoliko ministara ostaje u svojim foteljama, u budućem kabinetu premijerke Ane Brnabić biće mnogo novih kadrova

Korak unapred uz nova lica i više žena: Prve reakcije na budući sastav Vlade
Copyright TANJUG/ TARA RADOVANOVIC

Javnost u Srbiji juče je saznala ko će ući u Nemanjinu 11 i naredne dve i po godine voditi zemlju put ekonomskog razvoja, u borbu za očuvanje nacionalnih interesa i borbu protiv organizovanog kriminala.

I dok nekoliko ministara ostaje u svojim foteljama, u budućem kabinetu premijerke Ane Brnabić biće mnogo novih kadrova. Ono što bez sumnje privlači posebnu pažnju jeste činjenica da su skoro polovina žene.

Kandidatkinja za ministra trgovine, turizma i telekomunikacija Tatjana Matić na poziciju ministra doći će sa funkcije državnog sekretara u istom ministarstvu, koje je do sada vodio Rasim Ljajić. Kako je izjavila, razvoj države i društva zasnovan na modernizaciji i digitalnoj transformaciji uprave, privrede, obrazovanja, trgovine, turizma, bili su i ostaju prioriteti njenog rada u resornom ministarstvu.

TANJUG/ FILIP KRAINCANIC

Ona je kao prioritete izdvojila sprovođenje započetog projekta izgradnje širokopojasne komunikacione infrastrukture u ruralnim predelima, koji u prvoj fazi uključuje ukupno 600 naselja sa oko 90.000 domaćinstava, zatim sprovođenje kapitalnog projekta unapređenja informaciono-komunikacione infrastrukture u sistemu obrazovanja ”Povezane škole” , u okviru kojeg je do sada izgrađena lokalna računarska mreža u oko 900 škola, sa više od 20.000 učionica.

Kada je u pitanju sektor trgovine, nastaviće se sa unapređenjem elektronske trgovine, koja je svoj potencijal u Srbiji pokazala upravo tokom krize izazvane pandemijom kovida 19, kada je omogućila poslovanje ne samo trgovaca, već i malih i srednjih preduzeća.

– Nažalost, epidemija je posebno pogodila sektor turizma, i zato ću se u narednom periodu posvetiti rešavanju izazova u ovoj oblasti, koja ima izuzetne razvojne šanse – navela je Matićeva.

Kandidat za ministra građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Tomislav Momirović izjavio je da se od nove vlade očekuje mnogo posla za kratko vreme.

TANJUG/ DRAGAN KUJUNDZIC

– Samo ministarstvo je veoma zahtevno i važno jer je za Srbiju izgradnja puteva i saobraćajne infrastrukture jedan od najvažnijih projekata razvoja – rekao je Momirović.

Ističe da će dati sve od sebe da opravda poverenje predsednika Vučića i mandatarke Brnabić.

Kandidat za ministra privrede, direktorka “Prve petoletke – namenska” iz Trstenika Anđelka Atanasković izjavila je da će raditi na tome da privreda ide nabolje i da u Srbiju dođe još više stranih investitora.

Upitana šta će prvo biti u foksu njenog ministarstva, ona je rekla da će se o tome tek dogovoriti s premijerkom i predsednikom.

Kandidatkinja za ministarku za zaštitu životne sredine Irena Vujović rekla je da novu vladu čeka težak posao i period pun izazova, a da je posebno ponosna na to što su žene u velikom broju predložene za članice Vlade.

TANJUG/ ZORAN ZESTIC

– Ovo je istorijski trenutak za Srbiju, koji potvrđuje zrelost našeg društva i ogroman napredak na polju rodne ravnopravnosti. Žene su sve vidljivije u društvu, ali i u političkom životu, i posebno me raduje što ih je sve više na ključnim pozicijama od suštinskog značaja za budućnost naše zemlje i naroda – navela je Vujovićeva u pisanoj izjavi za Tanjug.

Za direktora agencije za istraživanje javnog mnjenja “Faktor plus” Vladimira Pejića, glavni utisak u vezi sa sastavom nove vlade je to što će se u njoj naći, kako kaže, više od 50 odsto žena i novih imena, ali i to što su odabrani ljudi koji su prilično lojalni politici SNS i koju vodi predsednik Aleksandar Vučić.

Pejić očekuje da će, zbog toga, nova vlada biti mnogo sinhronizovanija i kompaktnija nego što je bila prethodna.

Dodaje da kada je reč o potezima nove vlade, ne mogu se očekivati neka “spektakularna pomeranja”, ali da će, pored novih lica koja predstavljaju osveženje, kompaktnost i jedinstvenost biti korak unapred.

Očekuje da će Darija Kisić Tepavčević, Tomislav Momirović, Anđelka Atanacković, Maja Popović doneti osveženje.

Za Pejića je upečatljiva i rotacija Nebojše Stefanovića i Aleksandra Vulina, te dodaje da i Ministarstvo unutrašnjih poslova i Ministarstvo odbrane imaju svoju težinu i veliku odgovornost.

– U ovom trenutku na čelu bilo kog od ta dva ministarstva potrebno je puno hrabrosti – smatra Pejić.

Ministarstvo za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog, na čijem čelu će biti Gordana Čomić, biće izuzetno važno, ocenjuje izbor članova nove vlade i ulogu novog ministarstva Nemanja Starović iz Centra za društvenu stabilnost.

Kako kaže, pored takozvanih ministarstava sile, na ministarstvu koje će voditi Čomić je velika odgovornost, pre svega zbog suočavanja sa velikim izazovima u narednom periodu za Srbiju.

– Biće potrebno da se, pored parlamentarnih stranaka, nađe neka vrsta saglasja i sa onim političkim akterima koji ne učestvuju trenutno u radu parlamenta – kaže Starović.

Napominje da ne bi trebalo izgubiti iz vida ni činjenicu da je čak 18 odsto građana glasalo za političke opcije koje nisu ušle u parlament, jer nisu prešle ni sniženi izborni prag.

Novi sastav Vlade Srbije opisuje kao koncentracionu i vladu kontinuiteta.

– Vlada će biti oročenog trajanja, što ukazuje na to da niko od novih članova ministarskog tima neće imati prostora za bilo kakvo opuštanje i da će biti izloženi zahtevima za brzo ostvarivanje rezultata – kaže Starović.

Naglašava da su, očekivano, najveća očekivanja od takozvanih ministarstava sile.

– Od ministarstava pravde, unutrašnjih poslova i odbrane očekuje se da daju doprinos najavljenoj borbi protiv kriminala i korupcije, ali i svoj lični impuls u uspostavljanju neke vrste akcionog jedinstva svih onih državnih organa koji imaju svoje nadležnosti u borbi protiv kriminala i korupcije – navodi Starović.

Ekonomista Ivan Nikolić ocenio je izbor direktorke “Prve petoletke – namenska” iz Trstenika Anđelke Atanasković za budućeg ministra privrede kao dobar potez i izrazio uverenje da će to ministarstvo povratiti značaj u Vladi koji zaslužuje.

TANJUG / TANJA VALIC

– Dobro je što je u Ministarstvo privrede došao neko ko je operativac sa rukovodećeg mesta jednog preduzeća. Očigledno da postoji poverenje da gospođa Atansković može da napravi tu neke pomake – rekao je Nikolić Tanjugu.

Kada je reč o Ministarstvu finansija, Nikolić je rekao da je dosadašnji ministar Siniša Mali dobio ponovo poverenje, s obzirom na rezultate i na to da dobro poznaje tu oblast.

Zorana Mihajlović se vraća na čelo Ministarstva energetike, a Nikolić kaže da u tom sektoru predstoje značajne investicije u narednom periodu i da je ona relativno skoro bila ministarka energetike i da je dobro upoznata sa najvećim brojem problema.

– Verujem da će ih i rešavati na pravi način – dodao je Nikolić.

Dodaje da u Ministarstvu trgovine, turizma i telekomunikacija nema neke velike promene u odnosu na politiku bivšeg ministarstva, pošto na njegovo čelo dolazi dosadašnja državna sekretarka Tatjana Matić.

Nikolić kaže da je, po pitanju izbora Tomislava Momirovića za budućeg ministra građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, očigledno da je on dosad imao dobre poslovne rezultate, zbog čega je dobio poverenje.

Takođe, Nikolić kaže da će to ministarstvo realizavati važan program razvoja “Srbija 2025”, koji predviđa veliki broj investicija i projekata, tako da će novog ministra čekati složen i izazovan posao.

Sagovornik Tanjuga je izrazio očekivanje da će nova vlada uspeti da se izbori sa ovim udarom korone i da će ubrzati privrednu aktivnost kako bi se postigao cilj da prosečna plata 2025. bude 900 evra.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike