Velika svečanost u Palati Srbija! Predsednik Vučić: Vidovdan je simbol na našem nacionalnom nebu! (FOTO/VIDEO)

28.06.2022

16:58

0

Ceremonija uručenja odlikovanja, kao i svečani prijem, organizovani su u Palati Srbija

Velika svečanost u Palati Srbija! Predsednik Vučić: Vidovdan je simbol na našem nacionalnom nebu!  (FOTO/VIDEO)
Tan2022-6-28_183031211_1 - Copyright Tanjug /Printscreen

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić  uručio je danas vidovdanska odlikovanja zaslužnim pojedincima i institucijama, nakon čega je  organizovan svečani prijem povodom Vidovdana i stupanja na dužnost predsednika Republike u drugom mandatu.

Ceremonija je počela u 18 časova, intoniranjem himne Republike Srbije "Bože pravde", koju je otpevala solistkinja opere Srpskog narodnog pozorišta Nataša Tasić Knežević.

Nakon toga je usledilo obraćanje predsednika Vučića. 

Predsednik Vučić se prvi obratio okupljenima, i rekao je da je Vidovdan najvažniji znak i simbol na našem nebu, ispod kog se okupljamo.

- On je putokaz i zvezda koju pratimo, bez njega uz istoriju kakva je bila naša odavno bismo se utopili u druge narode. Za nas je Vidovdan najprecizniji način za merenje vremena. Kako je rekao vladika Nikolaj: "To je naša narodna golgota, ali u isto vreme i naše narodno vaskrsenje, duhovno i moralno. Ono nam je dalo galeriju viteza vere koji vrede više od galerija mermernih kipova",  rekao je predsednik.

Tanjug/AP Photo/Joan Monfort
 

 

Vučić ističe  da je Vidovdan ideal i moralna vertikala, na koju su se pozivali i Vuk i Njegoš.

- Knjaz Nikola Petrović posećuje kralja Milana Obrenovića baš na Vidovdan, i to je najlepši doček koji je iko ikada doživeo. Nikola Tesla je uvek posebno mesto davao Kosovu i Vidovdanu. Takođe na Vidovdan je mladi rodoljub, Princip, kao i Obilić pre njega počinio tiranoubistvo, istakao je Vučić.

Predsednik podseća da na Vidovdan Srbi ne pevaju, već se sećaju palih predaka.

- Zato smo danas najistaknutijim prijateljima dodelili najviša odlikovanja. Među njima i predsednika vlade Carevine Japana, istaknute sportiste i društvene delatnike. Danas smo u Beogradu, ali ćemo se sutra vratiti svojim obavezama širom sveta. I gde god ovo ordenje bude putovalo ono će uvek biti sa vama, i svedočiće koliko volite ovu zemlju. Ova odličja su ona koja se dodeljuju za uspehe koja čine zajedničku inspiraciju, dodao je on.

Vučić je rekao i da su poštovani laureati postali deo našeg nacionalnog neba, oni koje treba pratiti i koji pomeraju granice.

Tanjug /Printscreen
 

- I sve to je ono što u Vidovdanu tražimo, on mora da bude simbol koji nas tera da stvaramo nove simbole, mit iz kojeg pravimo nove mitove, život koji rađa novi život. Ono što u Vidovdanu treba da tražimo je naša budućnost. Ako je neko to shvatio to ste vi dragi laureati. Hvala vam u ime ove države i ovog naroda, kazao je predsednik.

On je govorio i o predsedničkom mandatu, i istakao je da ne postoji veća čast dva puta u prvom krugu dobiti tako veliku podršku naroda.

- Ali ne postoji ni veća obaveza i odgovornost od te. I danas na Vidovdan kada razmišljam o tome, i pitam se da li nam je važnija hrabrost ili mudrost, i kada ste u svakoj reči koju sam izgovorio videli sva pitanja sa kojima se suočavamo. Je li nam danas potrebnija hrabrost da čuvamo naše, ili mudrost. Ili nam je do određene mere potrebno i jedno i drugo, da sačuvamo nezavisnost i samostalnost u razmišljanju. Ja znam koliko danas nije popularno da se o tome govori, i mnogi govore samo o hrabrosti, a ja bih samo rekao da kada delimo plate i penzije, ljudi moraju da znaju da to imamo zahvaljujući mudrosti i pameti, i pogledu usmerenom u budućnost, kazao je Vučić.

Tanjug /Printscreen
 

 

Predsednik dodaje da on stalno govori o evropskom putu Srbije, iako je to nepopularno, da bi imali budućnost za našu decu.

- Ali njima moramo da kažemo da imamo svoje mišljenje i samostalnost. Pa valjda je to Evropa, različitost i pravo na drugo mišljenje. I zato želim da poručim našem narodu u celom svetu, da niko ne može da sruši naše narodno jedinstvo, imamo isti jezik i kulturu, imamo Vidovdan, praznik nad praznicima koji će uvek da nas okuplja. I kada nas na Vidovdan napadne neko naš, ne odgovarajte, nego reagujte mirom i strpljenjem, rekao je on.

Vučić kaže da moramo danas da gledamo i druge narode koji žive sa nama, u našoj zemlji, i da imamo najbolji odnos prema našoj braći Mađarima, Rusinima, Romima...

- Jednako smo siromašni i bogati, jednako mislimo kako ćemo ovu zimu da preživimo. I zato danas hoću da im kažem da ćemo znati da prebrodimo sve teškoće, i da će Srbija biti uspešna zemlja koja će čuvati svoju samostalnost, i da ćemo čuvati Srbiju koja će biti na Evropskom putu, ali nikome neće dati da ugrozi njenu nezavisnost,zaključio je predsednik.

On se zahvalio svim laureatima, i rekao da je pred njima velika odgovornost da nastave da podižu našu zemlju.

- Ono što se danas na Vidovdan vidi bolje nego ikada je da Srbija korača brže, i da Srbiju nije lako zaustaviti na ovom putu. A ako smem da biram biraću put mudrosti umesto velike kuraži, zato što želim da nas ima više i da brže napredujemo. A verujte mi i kada se javno odričem velike kuraži, neće je biti manje nego što su nas preci zadužili. Neka živi jedinstvo srpskog naroda, i naša prelepa Srbija - zaključio je predsednik i pozdravljen je gromkim aplauzom.

Nakon obraćanja predsednika Vučića usledilo je uručenje odlikovanja:

Ordenom Republike Srbije na lenti odlikovan je bivši predsednik Vlade Japana Šinzo Abe. Ordenom Karađorđeve zvezde prvog stepena odlikovani su:

Akademik i istoričar Vasilije Krestić

Tanjug /Printscreen
 

Obraćanje akademika Vasilija Krestića

Akademik Vasilije Krestić se obratio u ime svih odlikovanih i rekao je da je zadovoljan, bez lažne skromnosti.

- To je formalna i stvarna potvrda da višedenijski trud nisu uzaludni, već da imaju odjeka u društvu. Tako ja sa puno zahvalnosti doživljavam Karađorđevu zvezdu koja mi je dodeljena. Biću slobodan ovom prilikom da u sopstveno ime i svih koji su nagrađeni kažem nekoliko reči o odnosu nauke i politike. Kako pripadam generaciji koja je bila aktivna i u vreme jednopartijskog sistema, moram reći da je to vreme bilo više nego teško. Da je više volje i mudrosti to vreme bi moglo da bude i poučno, da ne ponavljamo greške - rekao je Krestić.

On kaže da nauka i politika ne bi smele da budu u raskoraku, već u savezu, i da je vreme brutalnog nametanja ideologije i politike nauci na sreću prošlo.

- Danas se ne može reći da kod nas politika pretvara nauku u svoju služavku, i sloboda naučne misli nije ograničena. Ali nauka nije ni mnogo uvažena. Dokaz za to je da sam ja prvi čovek iz domena nauke koji će poneti ovo visoko državno priznanje. Mislim da neću pogrešiti ako kažem da kod nas politika i nauka idu posebnim kolosecima, bez dodira i prožimanja - kazao je akademik.

Vasilije Krestić dodaje da ako se u tom pogledu ništa ne promeni, postoji opasnost da ćemo morati da pravimo inventare brojnih propusta.

- Završavajući ovo kratko izlaganje, uz izražavanje zahvalnosti u ime svih nas, biću slobodan da ovo slovo okončam držeći se struke kojoj sam posvetio čitav radni vek. Ako je istorija magistra vitae, lux veritas i testis temporus, ona će dobro doći ne samo ljubiteljima prošlosti, već i onima koji su na kormilu države i da iz prošlosti izvlače pouke o našoj sadašnjosti i budućnosti - zaključio je Krestić.

Kompozitor i profesor Svetislav Božić

Episkop budimski Lukijan Pantelić 

Tanjug /Printscreen
 

 

Novinarka Ljiljana Smajlović  

Biskup Jaroslav Javornik, biskup Slovačke evangeličke crkve augzburške veroispovesti
  Ordenom Karađorđeve zvezde drugog stepena odlikovani su:

Pozorišni reditelj i profesor Egon Savin

Filmski i pozorišni reditelj LJubiša Ristić

Glumac Miloš Biković

Tanjug /Printscreen
 

 

Srpski fudbalski trener Velibor Bora Milutinović

Tanjug /Printscreen
 

 

Selektor košarkaške reprezentacije Srbije Svetislav Kari Pešić

Fudbalski trener i selektor reprezentacije Srbije Dragan Stojković Piksi

Tanjug /Printscreen
 

 

Ordenom Karađorđeve zvezde trećeg stepena odlikovani su:

Radnički iz Sremske Mitrovice 

Dečije pozorište Subotica

Javna biblioteka Doljevac

glumac Rejf Fajns Zlatnu medalju za izuzetne zasluge u javnim i kulturnim delatnostima odlikovani su:

Proslavljena portugalska fado pevačica Mariza dos Reis Nunez

Italijanski operski pevač Andrea Bočeli Zlatnu medalju za zasluge dobili su:

Generalni direktor kompanije Ringier AG Mark Valder

Direktorka producentske kompanije "Work in progress" Anđelka Vlaisavljević

Predsednik Nacionalnog saveta za kulturu Zoran Vapa

Predsednik udruženja "Srpski vez" iz Severne Makedonije Dalibor Kitanović

Prevodilac i pisac Slobodan Despot

Književnik i društveni radnik Radovan Vlahović

Predsednica kulturnog udruženja "Srpski venac" iz Budimpešte Zorica Jurković Ember

Slikar Dragan Martinović

Slikar Bratislav Anđelković

Akademski slikar Predrag Đaković Zlatnu medalju za hrabrost Miloš Obilić dobili su:

Vatrogasci koji su spasili sigurne smrti dete u Zaječaru - mlađi vodnik Saša Lalić i mlađi vodnik Andrija Trifunović

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: 24sedam

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike