Koje vrednosti neguje Savet Evrope i zašto tzv. Kosovo ne bi smelo da postane njegova članica

17.05.2022 | 17:30

Autor: I. Kranjčević

Savet Evrope je međunarodna institucija sa sedištem u Strazburu čija je svrha ostvarenje osnovnih ličnih i demokratskih prava i sloboda u Evropi

Copyright Profimedia

Zvaničnici samoproglašenog Kosova predali su zahtev Savetu Evrope za prijem u tu međunarodnu instituciju. 

Srbija se protivi prijemu tzv. Kosova, najavljujući jaku diplomatsku inicijativu. Ministar spoljnih poslova Nikola Selaković najavio je i predao predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću note četiri države koje su povukle priznanje nezavisnosti.

Iako veliki broj država članica SE jeste priznao nezavisnost Kosova, pitanje je da li će sve one i glasati za njegov prijem. A ovo su razlozi zašto Kosovo ne bi smelo da bude primljeno.

Savet Evrope je, naime, međunarodna institucija sa sedištem u Strazburu čija je svrha ostvarenje osnovnih ličnih i demokratskih prava i sloboda u Evropi. Njeni najvažniji akti su Evropska konvencija o ljudskim pravima doneta 1950. godine i osnivanje Evropskog suda za ljudska prava. 

Osnovni ciljevi Saveta Evrope su:

unapređenje parlamentarne demokratije

poštovanje ljudskih prava i

uspostavljanje vladavine prava

S obzirom na ove činjenice, apsurd je što upravo Kosovo, koje je prekršilo sve moguće principe Saveta Evrope, i one u deklaraciji i one koji se podrazumevaju, traži prijem u tu instituciju.

Parlamentarna (ne)demokratija

Poslednja u nizu je činjenica da Srbima nisu dozvolili glasanje na predsedničkim i parlamentarnim izborima održanim 3. aprila, što je izazvalo čak i ogorčenje i kritike predstavnika zemalja Kvinte.

- Metafore za Kosovo su "žuta kuća" i šverc droge, ljudi i oružja. Njima nije mesto ni u jednoj organizaciji koja ima veze sa civilizovanim narodima - ocenjuje za 24sedam politički analitičar Dejan Vuk Stanković.

Youtube K1 printscreen
Dejan Vuk Stanković

 

(Ne)poštovanje ljudskih prava

On napominje da je Kosovo u celini primer kako se krše ljudska prava.

- Imate Srbe kao građane drugog reda i sve druge nealbance, imate nerazjašnjen slučaj "žute kuće", monstruoznog zločina. Uprkos izveštaju Dika Martija, pravda za žrtve "žute kuće" je prespora. Imate etničku dominaciju Albanaca i nasilje koje prati tu dominaciju. Srbe proganjaju, maltretiraju, ubijaju na KiM. Sve to predstavlja najdirektnije kršenje ljudskih prava. Kosovo ne bi moglo da postane član SE ako pratimo njegove osnovne postulate - ističe Dejan Vuk Stanković.

Vladavina (ne)prava

Podseća i da su sve zemlje članice međunarodno priznate, da su članice UN, Interpola, Uneska...

- Ulazak Kosova bi doveo u pitanje osnovne kriterijume za pristup toj organizaciji - naglašava Stanković za 24sedam.

On dodaje da Zapad gura Kosovo u Savet Evrope, između ostalog, da bi se zatvorilo to pitanje, da bi Srbiju naterali na pravno obavezujući sporazum kako bi zaokružili nezavisnost, bez obzira na činjenicu da krše sve do sada potpisane sporazume, pre svih Vašingtonski i Briselski sporazum.

- Žurba im je potrebna da zadrže specifičnost, da se Putin više ne bi pozivao na otcepljenje Donjecka i Luganska. Važno im je i zbog činjenice da se Kosovo smatra "uspehom demokrata u SAD" - zaključuje Stanković.

Bonus video:

var player = new Clappr.Player({source: "https://media-24sedam.ott.solutions/media-24sedam/video_content/64c3d6126c143cbbdfa2636a/2022/05/01/64c4e9adb45738d81958c549/hd/64c4e9adb45738d81958c549.mp4/playlist.m3u8",parentId:"#VMS_64c4e9adb45738d81958c549",poster:"https://cdn.brid.tv/live/partners/20325/snapshot/1014269_th_1652793867.jpg",playback: {preload: 'metadata',controls: false,playInline: true,recycleVideo: Clappr.Browser.isMobile,crossOrigin: 'anonymous',externalTracks: []}});

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam

Izvor: 24sedam