Osude Kancelarije za KiM i Srpske liste nakon napada kod Gračaničkog jezera: Svakodnevno se crta meta na čelu!

02.05.2022

16:06

0

Podsećaju da je očuvanje mira i stabilnosti na KiM za zvanični Beograd je najveći prioritet

Osude Kancelarije za KiM i Srpske liste nakon napada kod Gračaničkog jezera: Svakodnevno se crta meta na čelu!
Screenshot_1 - Copyright Printscreen / Youtube / KosovoOnline

Napad kod Gračaničnog jezera najdirektnije je ugrožavanje života srpske dece, ocenila je Kancelarija za KiM reagujući na incident u kojem su dvojica Albanaca hicima napala grupu mladića i devojaka srpske nacionalnosti.

- Tek pukom srećom niko od srpskih mladića i devojaka nije povređen, ali ovakve situacije prizivaju bolna sećanja na strašne zločine u prošlosti, u kojima su na Kosovu i Metohiji stradala srpska deca. Srbi u Gračanici s pravom su ogorčeni i uplašeni za bezbednost svoje dece i zato zahtevamo da se napad na njih tretira sa najvećom pažnjom - navodi se u saopštenju.

Kancelarija stalno upozorava na povećani broj etnički motivisanih napada prema Srbima u pokrajini i krajnje je vreme da se ovakva upozorenja shvate najozbiljnije.

- Međunarodne organizacije čiji je mandat i odgovornost da Srbima na KiM garantuju bezbednost, ovaj napad, u čijem se središtu našla srpska omladina, moraju tretirati s najvećom pažnjom i on nipošto ne sme proći nekažnjeno - poruka je Kancelarije za KiM.

Podsećaju da je očuvanje mira i stabilnosti na KiM za zvanični Beograd je najveći prioritet, a krhka bezbednosna situacija na Kosovu i Metohiji mora biti očuvana, te još jednom upozoravaju da Priština ne daje zamah albanskim ekstremistima koji bi da stvaraju haos na terenu, ubijaju decu i proteruju Srbe.

- Nažalost, svedoci smo da se neodgovornim izjavama albanskih političara na čelu sa Aljbinom Kurtijem Srbima svakodnevno crta meta na čelu i direktno ugrožava njihova bezbednost - zaključuje Kancelarija za KiM.

Facebook / Kancelarija za KiM
 

Srpska lista takođe je najoštrije osudila incident kod Gračaničkog jezera i pozvala međunarodnu zajednicu da najhitnije reaguje i javno osudi ovaj etnički motivisan napad koji je izazvao veliku uznemirenost među svim Srbima, posebno na centralnom Kosovu.

- Zapaljiva retorika i podrivanje mira od strane lidera kosovskih institucija u Prištini za posledicu ima seriju incidenata čija se kulminacija desila juče kada su, po izjavama očevidaca, dvojica napadača albanske nacionalnosti pucali iz vatrenog oružja na grupu srpskih mladića i devojaka kraj Gračaničkog jezera - navodi Srpska lista u saopštenju.

Podsećaju one koji su odgovorni za bezbednost građana na Kosovu i Metohiji da ovaj događaj "budi jeziva sećanja kada su kraj reke Bistrice stradala srpska deca dok su se kupala, i na koje su pucali napadači koji do dana današnjeg nisu kažnjeni za počinjeni zločin".

- Ovo je napad na srpsku mladost i budućnost na ovim prostorima, jer se njime šalje poruka preostalim Srbima da ne smeju da pomisle da ostanu na svojim ognjištima i da su srpske sredine geta van kojih našim sunarodnicima bezbednost nije garantovana, i pored toliko hiljada pripadnika međunarodnih snaga i lokalne policije - poručila je u saopštenju Srpska lista.

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike