Sijarto apeluje na EU: Neprihvatljiva spora integracija Zapadnog Balkana, Brisel čini stratešku grešku

05.04.2022

12:51

0

Sijarto je istakao da je takvo ponašanje Brisela izuzetno štetno i u pogledu regionalne stabilnosti

Sijarto apeluje na EU: Neprihvatljiva spora integracija Zapadnog Balkana, Brisel čini stratešku grešku
Peter Sijarto RTRS - Copyright printscreen RTRS

Ministar spoljnih poslova i trgovine Mađarske Peter Sijarto izjavio je danas u Mostaru da je neprihvatljiva spora integracija Zapadnog Balkana u EU i da Brisel čini stratešku grešku kada ne ubrzava dovoljno taj integracioni proces, prenosi RTRS.

Sijarto, koji je danas proglasio otvorenim mostarski Sajam privrede, rekao je da je velika čast što Mađarska ima priliku da bude zemlja partner te manifestacije.

"Mi građani centralne Evrope razumemo i doživljavamo značaj evropske integracije Zapadnog Balkana. Žao nam je što određene članice EU i Brisel ne dele uvek to razumevanje", rekao je Sijarto. 

TANJUG/ VLADA REPUBLIKE SRBIJE/ PEÐA VUCKOVIC
 

 

On je istakao da je takvo ponašanje Brisela izuzetno štetno i u pogledu regionalne stabilnosti.

"Stoga je došlo vreme da poručimo Briselu da 'valja sjahati iz visokog sedla' i da nije više vreme za bahate izjave. Ne treba govoriti toliko liderima Zapadnog Balkana, već treba voditi konsultacije s njima. Treba uložiti napor, doći ovamo i razumeti situaciju. Onda će verovatno i shvatiti da ne mogu samo odmahivanjem ruke da reše pitanje lidera koji deluju na ovom području", poručio je Sijarto.

On je napomenuo da je vladajuća stranka Fides u Mađarskoj u nedelju, 3. aprila, četvrti put pobedila na parlamentarnim izborima i da će sa obezbeđenom dvotrećinskom većinom još odlučnije jačati odnose Mađarske i Zapadnog Balkana.

"Radi se o spoljnoj politici koja se zasniva na ostvarenju nacionalnih interesa i na osnovu uzajamnog poštovanja pristupamo svim našim partnerima. Naš cilj je ubrzavanje evropskih integracija na ovom području. Srbiju neodložno treba primiti u EU, a BiH mora da dobije status kandidata", naglasio je Sijarto, prenosi Srna.

On je ukazao na to da je prošle godine spoljnotrgovinska razmena Mađarske sa zemljama Zapadnog Balkana iznosila rekordnih 5,5 milijardi evra iz čega su profitirale obe strane.

Sijarto je rekao da su na sajmu u Mostaru prisutna 24 mađarska preduzeća, koja podržava Vlada Mađarske kako bi dodatno pojačali privrednu saradnju i jačali međusobne odnose sa zemljama Zapadnog Balkana.

Šef mađarske diplomatije otvorio je danas 23. Međunarodni sajam privrede u Mostaru i poručio da mu je velika čast što Mađarska ima priliku da bude zemlja partner ove manifestacije.

Sijarto je rekao da je Mađarska na ovom Sajmu zastupljena sa 24 preduzeća da bi se, kako je rekao, dodatno ojačala privredna saradnja.

Prisutnima su se obratili direktorka Mostarskog sajma Dalfina Bošnjak, gradonačelnik Mostara Mario Kordić, predsednik Vlade Federacije BiH Fadil Novalić, predsedavajući Saveta ministara BiH Zoran Tegeltija, predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić i premijer Hrvatske Andrej Plenković.

Zemlja partner ovogodišnje manifestacije je Mađarska, koja će sa svojim izlagačima predstaviti privrednu, gastronomsku i kulturnu kulturnu ponudu, a uz izlagače iz te zemlje, na sajmu su prisutni i izlagači iz drugih zemalja regiona i sveta.

Ovogodišnji Mostarski sajam održava se nakon dve godine pauze zbog pandemije korona virusa.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike