Evroparlamentarci pozdravili povećanu izlaznost birača i više pluralizma u parlamentu Srbije

05.04.2022

10:20

0

Izrazili žaljenje što Srbi sa Kosova nisu mogli da glasaju blizu svojih domova uz pomoć OEBS-a

Evroparlamentarci pozdravili povećanu izlaznost birača i više pluralizma u parlamentu Srbije
Fajon i Bilčik - Copyright AtaImages

Evroparlamentarci zaduženi za Srbiju, Vladimir Bilčik i Tanja Fajon, pozdravili su danas povratak većem pluralizmu u parlamentu Srbije koga pozivaju na nastavak zajedničkog rada sa Evropskim parlamentom na jačanju demokratije i vladavine prava u zemlji.

”Pozdravljamo povećanu izlaznost birača i povratak u pluralističkiji parlament u Srbiji nakon velikog učešća stranaka i kandidata iz širokog političkog spektra na izborima 3. aprila", navodi se u zajedničkom saopštenju Bilčika i Fajon.

Izvestilac Evropskog parlamenta za Srbiju i predsedavajuća parlamentarne Delegacije za stabilizaciju i pridruživanje EU i Srbije izrazili su i žaljenje zbog visoko polarizovanog političkog okruženja u kome se odvijala izborna kampanja u Srbiji uz ocenu da je kampanja bila obeležena ”ograničenim medijskim pluralizmom i pritiskom vlade na birače”.

Oni su, u svom saopštenju, osudili i napad na jednog od opozicionih lidera, Pavla Grbovića, na dan izbora.

”Žao nam je što Srbi sa Kosova nisu mogli da glasaju blizu svojih domova uz pomoć OEBS-a kao što je to bio slučaj u više navrata. Takođe žalimo zbog nejasne komunikacije Republičke izborne komisije o preliminarnim rezultatima izbora nakon zatvaranja biračkih mesta”, navodi se u saopštenju evroparlamentaraca.

Bilčik i Fajon naglašavaju da su spremni da sa novim sazivom parlamenta rade na konkretnim merama za jačanje demokratije i vladavine prava u Srbiji i ukazuju i na važnost sprovođenja preporuka koje će izneti izborna posmatračka misija OEBS, uz napomenu da su u pitanju koraci koji mogu da pokrenu evropsku agendu u korist svih građana Srbije.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike