Vuletić: Legitimnost će biti obeležje novog saziva parlamenta

04.04.2022

13:33

0

Grupa stranaka okupljenih oko lidera Stranke slobode i pravde Dragana Ðilasa samo delimično ispunila svoj cilj

Vuletić: Legitimnost će biti obeležje novog saziva parlamenta
Vladimir Vuletic RTS Youtube printscreen - Copyright Youtube RTS printscreen

Izbori u Srbiji pokazali su da će legitimnost biti obeležje budućeg saziva republičkog parlamenta, kaže sociolog Vladimir Vuletić.

Naveo je da će u novom sastavu parlamenta biti "žive rasprave", ali da će u tome prednjačiti tri suverenističke stranke koje u prvi plan ističu protivljenje globalizaciji i Evropskoj uniji, a okrenute su nacionalnim pitanjima.

"Te stranke su, rekao bih, ključni dobitnici ovih izbora", rekao je Vuletić za Tanjug.

Naveo je da je grupa stranaka okupljenih oko lidera Stranke slobode i pravde Dragana Ðilasa samo delimično ispunila svoj cilj.

"Na neki način uspeli su da se konsoliduju i vrate na pozicije gde su bili u vreme kada je Janković na predsedničkim izborima imao sličan broj glasova kao sada Ponoš, ali oni zapravo nisu uspeli svojom snagom da uzdrmaju Aleksandra Vučića. Videćemo da li će iskustvo ovih izbora da ih nečemu nauči, da li će promeniti strategiju. Meni to ne izgleda da će tako biti, ali ostaje da vidimo", rekao je Vuletić.

Naveo je da je važno istaći da su stranke ekstremne desnice izuzetno loše prošle na izborima.

"Ako su njihovi predstavnici nekakav simbol tih stranaka - Vojislav Šešelj i Miša Vacić oni zajedno zapravo nemaju tri odsto", dodao je Vuletić.

A kada je reč o izlaznosti na izborima kaže da ona nije dramatično veća u odnosu na poslednjih nekoliko izbornih ciklusa imajući u vidu bojkot pojedinih stranka na prethodnim izborima i to što se, zbog epidemije korona virusa, deo građana koji su živeli u inostranstvu vratio.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike