REM: Nova S prekršila izbornu tisinu

01.04.2022

17:21

0

Kako se navodi u saopštenju REM-a, u emisiji je prikazan razgovor sa Biljanom Stojković, kandidatkinjom koalicije "Moramo" za predsednicu Srbije

REM: Nova S prekršila izbornu tisinu
Wikipedia

Regulatorno telo za elektronske medije (REM) saopštilo je da je Nova S je danas prekršila izbornu tišinu prikazivanjem izbornog programskog sadržaja u emisiji informativnog programa "Među nama".

Kako se navodi u saopštenju REM-a, u emisiji je prikazan razgovor sa Biljanom Stojković, kandidatkinjom koalicije "Moramo" za predsednicu Srbije, u trajanju oko 30 minuta.

Dodaju i da je tokom razgovora emitovan i kajron predizbornog sadržaja.

Takođe, REM navodi da su u istom programskom sadržaju objavljene i izjave Aleksandra Jovanovića Ćute i Milana Turanjanina (potpisanih kao koalicija "Moramo"), Miodraga Stankovića ("Ajmo ljudi"), Jelene Milošević ("Ujedinjeni za pobedu Srbije"), Tamare Milenković Kerković (Srpski pokret "Dveri"), Janka Veselinovića ("Ujedinjena opozicija Srbije"), Mioljub Majstorović (osnivač SNS u Čačku).

Savet REM-a je na svojoj sednici utvrdio da je takvim prikazivanjem programskog sadržaja, 48 sati pre dana glasanja, učinjena povreda člana 6 stava 3 Zakona o izboru narodnih poslanika.

REM: Prenošenje izjava funkcionera povodom nesreća – nije kršenje izborne tišine

Regulatorno telo za elektronske medije (REM) nalažilo je svim pružaocima medijskih usluga da se pridržavaju propisa kojima se reguliše njihovo ponašanje u periodu izborne tišine, navodeći da mogu izveštavati o pojavljivanju i obraćanju državnih funkcionera povodom vanrednih i tragičnih događaja i da takvo izveštavanje ne predstavlja povredu propisa o izbornoj tišini.

Pomenuta pravila se odnose i na pružaoce medijskih usluga koji reemituju svoj program na teritoriji Republike Srbije i kojima je inostrani regulator izdao dozvolu, navodi se u saopštenju REM-a, objavljenom na njegovom sajtu.

Savet REM-a nalaže televiziji Nova S da prekine sa prikazivanjem izbornih programskih sadržaja za vreme izborne tišine.

Takođe, Savet je doneo odluku da o uočenom kršenju izborne tišine od strane Nove S obavesti i nadležno regulatorno telo u Luksemburgu.

Bonus video
24sedam

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug