Nedelja usred srede: Srbija glasa u nedelju, predsednik Vučić mimo protokola, obeležena godišnjica bombardovanja

30.03.2022

17:40

0

Srbija je obeležila 23 godine od kada je počelo bombardovanje SRJ, sećanjem na nastradale

Nedelja usred srede: Srbija glasa u nedelju, predsednik Vučić mimo protokola, obeležena godišnjica bombardovanja
nedelja usred srede - Copyright ATAImages/Milan Maričić Printscreen Pink/Tanjug

Kampanja ulazi u svoju završnicu, u petak počinje predizborna tišina, a Srbija u nedelju izlazi na birališta na predsedničke, parlamentarne i, u 13 opština, lokalne izbore.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić gostovao je u emisiji "Amidži šou", gde je javnost saznala malo poznate detalje iz njegovog života. 

Srbija je obeležila 23 godine od kada je počelo bombardovanje SRJ 24. marta 1999. godine u kojem je stradalo na hiljade ljudi, među kojima i deca, a pričinjena je ogromna materijalna šteta, od koje se naša zemlja oporavlja i dan-danas.

Izbori u nedelju

Srbija u nedelju glasa na predsedničkim, parlamentarnim i lokalnim izborima. Ukupan broj birača u Republici Srbiji, na dan 18. marta 2022. godine, iznosio je 6.501.689. Toliko će listića za predsedničke i parlamentarne izbore biti i odštampano. Konačan broj birača biće utvrđen tri dana pre održavanja izbora, a najkasnije do 31. marta.

Birači sa Kosova i Metohije 3. aprila glasaće u četiri opštine centralne Srbije, u Tutinu, Raškoj, Kuršumliji i Bujanovcu, jer su predstavnici privremenih institucija u Prištini odbili da podrže održavanje izbora u južnoj srpskoj pokrajini.

rik.parlament.gov.rs
 

 

Birači će moći da se opredele između 19 izbornih lista na parlamentarnim izborima, od kojih su sedam manjinske, i osam predsedničkih kandidata. Biračka mesta 3. aprila biće otvorena od sedam do 20 sati. Izborna tišina traje od 31. marta u ponoć do zatvaranja biračkih mesta 3. aprila, u 20 časova.

Ministar unutrašnjih poslova Aleksandar Vulin saopštio je danas da su BIA i MUP došli do saznanja da se za dan izbora priprema više grupa, motivisanih i organizovanih od strane pojedinih političkih partija u zemlji i stranog faktora, koje će pokušati da kompromituju, pa i spreče održavanje izbora.

TANJUG/ MILOS MILIVOJEVIC
 

 

Vulin je poručio da MUP i BIA neće dozvoliti da izborni dan prođe tako, te da postoji spisak kriminalaca koji treba da uđu u zemlju i da spreče da građani izraze slobodnu volju na izborima. 

Vučić otkrio detalje koje javnost nije znala o njemu

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić gostovao je kod voditelja Ognjena Amidžića u popularnoj emisiji "Amidži šou", gde se javnosti predstavio u nešto drugačijem, opuštenijem svetlu, govoreći i o detaljima koji javnosti nisu opšte poznati. Tako je otkrio da zaista svako jutro ustaje oko pet, a da leže oko ponoći. Da cipele, kada ih kupuje, ne isprobava, već ih stavi pored noge, pa ako mu se dopadnu, kupi ih. 

Takođe je otkrio i koju pesmu naručuje u kafani, ali i priznao da bi voleo da zna da peva, igra i svira, što inače ne ume. Vatreni je navijač Zvezde, pa na pitanje da li bi ga više obradovala pobeda Crvene zvezde na evropskim i svetskim takmičenjima ili njegova pobeda u prvom krugu predsedničkih izbora, Vučić je rekao da ovo drugo za njega svakako jeste važnije, ali da bi možda sa više strasti dočekao pobedu Zvezde.

Printscreen/Amidži show
 

 

Takođe je otkrio da je ranije želeo da bude sportski komentator, ali zbog činjenice da šuška pri govoru to nije mogao da postane. Uz to je dodao da želi da jednog dana bude košarkaški trener.

Vučić je rekao i da mu je idol Fjodor Mihajlovič Dostojevski, kao i da nije sujeveran.

- Bio sam nekada sujeveran, pred ispite, a sada verujem u rad i u to da od tebe sve zavisi - ocenio je Vučić.

Srbija se seća žrtava bombardovanja

Srbija je obeležila 23 godine od NATO agresije i prvih bombi koje su pale na njenu teritoriju. Iako Rusija i Kina nisu dale saglasnost u Savetu bezbednosti, Zapadna alijansa odlučila je da krene u akciju koja je sejala smrt.

- Jedini kriterijum bio je i jeste moć i sila. Bili smo suočeni sa zlom pred kojim um staje, pred kojim ostajemo nemi i bez reči. Naše ćutanje i tišina su drugačiji od onog Adornovog koji je rekao da ne treba pisati poeziju posle Aušvica - rekao je patrijarh Porfirije.

TANJUG/ JADRANKA ILIC
 

 

Srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik poručio je da je važno da kod kuće imamo mir i stabilnost, jer onda nam ni NATO ne može ništa. U ime Republike Srpske zahvalan je na onome što Srbija trenutno jeste. Pozvao je da se prestane sa deljenjem Srba i objasnio da ne postoje "bosanski Srbi", "kosovski Srbi", "hrvatski Srbi", već samo Srbi.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je da više nikada nećemo da krijemo da je NATO bombardovanje SRJ bila agresija na suverenu državu.

TANJUG/ JADRANKA ILIC
 

 

- Pre tačno 23 godine krenuo je brutalan, jeziv, zločinački, užasan, neljudski napad na jednu malu zemlju koja teško da je nekome nešto skrivila. Ta mala zemlja nikoga nije napala, nije ugrozila teritoriju druge zemlje. Taj narod je želeo da bude svoj na svome, da čuva svoja ognjišta i ništa više. Neki drugi, njih 19 velikih, najvećih, moćnih, najmoćnijih, silnih, najsilnijih su svu svoju bahatost želeli da pokažu na jednom malom, slobodarskom i nepokvarenom srpskom narodu. Naš narod nije ni znao šta ga je snašlo - ocenio je Vučić.

On je podsetio da siledžijske NATO države nisu želele ni da legalizuju svoju zločinačku agresiju.

- Čuvamo sećanje na naše stradale i nikada vam nećemo zaboraviti ono što ste radili - poručio je između ostalog Vučić.

Pomerena granica za VTO

Republički fond za zdravstveno osiguranje podigao je starosnu granicu za vantelesnu oplodnju na 45 godina života, u odnosu na dosadašnje 43. Direktorka RFZO Sanja Radojević Škodrić rekla je da je Srbija po obimu prava sada prva zemlja u Evropi, a neka od njih su neograničen pokušaj vantelesne oplodnje za prvo dete i povećan broj za drugo dete.

 

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike