Otkriveno za šta se sve po optužnici terete Tači i druge vođe OVK: Sud pozvao žrtve da se jave

05.11.2020

20:53 >> 22:20

0

Tužilaštvo Specijalnog suda u Hagu tereti Hašima Tačija, Kadrija Veseljija, Jakupa Krasnićija i Redžepa Seljimija da su počinili ratne zločine nezakonit

Otkriveno za šta se sve po optužnici terete Tači i druge vođe OVK: Sud pozvao žrtve da se jave
Copyright Tanjug/AP Photo/Visar Kryeziu

Tužilaštvo Specijalnog suda u Hagu tereti Hašima Tačija, Kadrija Veseljija, Jakupa Krasnićija i Redžepa Seljimija da su počinili ratne zločine nezakonitog ili proizvoljnog hapšenja i lišavanja slobode, surovog postupanja, mučenja i ubistva.

Tereti iz i da su zločine protiv čovečnosti kao što su zatvaranje, drugi nehumani postupci, mučenje, ubistvo, prisilni nestanci lica i progoni, vršili od najmanje marta 1998. do septembra 1999. godine.

Podignuta optužnica protiv Veseljija, dobrovoljno putuje u Hag: “Nema razloga da se pribojavamo istine”

“Na nekoliko lokacija širom Kosova, kao i u Kuksu i Cahanu u severnoj Albaniji, pripadnici Oslobodilačke vojske Kosova (OVK) izvršili su krivična dela iz optužnice nad stotinama civila i lica koja nisu učestvovala u neprijateljstvima. Žrtve su lica za koja se podozrevalo da ne podržavaju OVK i kasnije privremenu vladu Kosova, i to: Srbi, Romi i Aškalije; katolici; civili za koje se verovalo da sarađuju sa srpskim vlastima ili da komuniciraju sa Srbima; Albanci koji su podržavali Demokratski savez Kosova ili bili povezani sa tom strankom, kao i sa drugim strankama za koje se smatralo da su protiv OVK; Albanci koji se nisu pridružili OVK ili nisu podržavali OVK, i lica koja su na osnovu svog trenutnog ili bivšeg zaposlenja važili za protivnike OVK”, navedeno je u optužnici.

Seljimi ide u Hag zbog optužnice Specijalnog suda
Savet Evrope: Niko nije podneo zahtev za članstvo Kosova

Potvrđena optužnica navodi da su Hašim Tači, Kadri Veselji, Redžep Seljimi i Jakup Krasnići individualno krivično odgovorni po raznim oblicima krivične odgovornosti za krivična dela iz optužnice koja su izvršena u kontekstu oružanog sukoba nemeđunarodnog karaktera na Kosovu i koja su činila deo raširenog i sistematskog napada na lica za koja se smatralo da su protivnici OVK.

Informacija o datumu i vremenu prvog pristupanja sudu Hašima Tačija, Kadrija Veseljija, Redžepa Seljimija i Jakupa Krasnićija, pred sudijom za prethodni postupak, biće objavljena uskoro.

Po hapšenju koje je 4. i 5. novembra izvršilo Specijalizovano tužilaštvo, Hašim Tači, Kadri Veselji, Redžep Seljimi i Jakup Krasnići su 4. i 5. novembra dovedeni u pritvorski objekat Specijalizovanih veća Kosova u Hagu.

Sudija za prethodni postupak Specijalizovanih veća je 26. oktobra 2020. potvrdio optužnicu protiv Hašima Tačija, Kadrija Veseljija, Redžepa Seljimija i Jakupa Krasnićija.

Krasnići prvi put pred sudom 9. novembra

Prvo pojavljivanje pred sudijom za prethodni postupak Specijalizovanih veća Kosova Jakupa Krasnićija zakazano je za 9. novembar.

Krasnići je uhapšen u sredu i isporučen je Hagu gde je smešten u pritvorsku jedinicu.

On će na prvom pojavljivanju biti pozvan da se izjasni o krivici po optužbama za koje se tereti.

Danas su isporučeni Hagu i Hašim Tači, Kadri Veselji i Redžep Seljimi, čije će prvo pojavljivanje pred sudom biti uskoro zakazano.

Sud pozvao Tačijeve žrtve da se prijave

Specijalizovana veća Kosova, poznata i kao sud za zločine OVK, pozvala su večeras žrtve zločina za koje su optuženi Hašim Tači, Kadri Veselj, Redžep Seljimi i Jakup Krasnići da se prijave da učestvuju u sudskom postupku.

Žrtve mogu da učestvuju u postupku ukoliko pokažu da su pretrpele štetu, uključujući fizičku, duševnu ili materijalnu štetu, kao direktan rezultat krivičnih dela iz potvrđene optužnice, navodi se u saopštenju suda.

Ukazano je da će žrtve koje učestvuju u postupcima pred Specijalizovanim većima Kosova obrazovati jednu ili više grupa.

Svaka od ovih grupa će učestvovati u postupku posredstvom advokata koji ima ulogu zastupnika žrtava.

Tanjug/AP Photo/Visar Kryeziu

Zastupnik žrtava postupa pred nadležnim panelom, a tokom postupka redovno obaveštava žrtve o odvijanju postupka. Zastupnik žrtava će tražiti da čuje stavove žrtava, saslušati njihove probleme i izneti ih pred nadležne sudije, navodi se u saopštenju.

Žrtve koje učestvuju u postupcima pred Specijalizovanim većima imaju određena prava, uključujući pravo da budu obaveštene, da im se prizna status žrtve, kao i da dobiju naknadu štete.

Ovim povodom predsednica Specijalizovanih veća Ekaterina Trendafilova poručila je da je neophofno da se čuje glas žrtava radi ostvarivanja pravde.

“Posredstvom svog zastupnika, žrtve koje učestvuju u postupku mogu da ostvare prava koja su im data prema našim merodavnim propisima i da se postaraju da se njihov glas čuje pred nadležnim sudijama“, rekla je Trendafilova.

Profimedia

„Učešće žrtava u postupku je ključna odlika naše ustanove. Po sprovođenju aktivne kampanje u okviru programa za komunikaciju i približavanje javnosti u raznim sredinama na Kosovu i u Srbiji sa ciljem da se javnost informiše o pravima žrtava pred Specijalizovanim većima, mi sada ulazimo u sledeću fazu postupka. Služba za učešće žrtava je spremna da na svaki način pomogne u procesu prijavljivanja žrtava“, rekla je sekretar Fidelma Donlon.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike