Euleks pretresa kuće Tačija i Veseljija (FOTO)

06.11.2020

09:54 >> 13:28

0

Autor: J.S. J.

Hašim Tači, Kadri Veselji, Redžep Seljimi i Jakup Krasnići su dovedeni u pritvorski objekat Specijalizovanih veća Kosova u Hagu

Euleks pretresa kuće Tačija i Veseljija (FOTO)
Profimedia

Pripadnici Euleksa vrše pretres kuća bivšeg predsednika Kosova Hašima Tačija, šefa poslaničke grupe Samoopredeljenja u skupštini Redžepa Seljimija i stan lidera DPK Kadrija Veseljija, prenose prištinski mediji.

Ljajmi navodi da je ispred Tačijeve kuće viđen i bivši ministar pravde Abelard Tahiri.

Snage Euleksa se od jutros nalaze i u sedištu Demokratske partije Kosova, dok se ispred prostorija stranke nalaze pripadnici Kosovske policije, javlja Koha.

Tanjug/AP Photo/Lefteris Pitarakis

Tači i Veselji se od juče nalazi u pritvoru Hagu, nakon što je protiv njih potvrđena optužnica od strane Specijalnog suda kojom se, uz druge osumnjičene, terete za niz ratnih zločina na Kosovu, među kojima je i skoro 100 ubistava.

Oni su doborovojno otišli u Hag, a beogradski advokat Toma Fila ocenjuje da su se na taj potez odlučili upravo da bi izbegli hapšenje.

ZA ŠTA SE TERETE

Tanjug/AP Photo/Visar Kryeziu

Tužilaštvo Specijalnog suda u Hagu tereti Hašima Tačija, Kadrija Veseljija, Jakupa Krasnićija i Redžepa Seljimija da su počinili ratne zločine nezakonitog ili proizvoljnog hapšenja i lišavanja slobode, surovog postupanja, mučenja i ubistva.

Tereti iz i da su zločine protiv čovečnosti kao što su zatvaranje, drugi nehumani postupci, mučenje, ubistvo, prisilni nestanci lica i progoni, vršili od najmanje marta 1998. do septembra 1999. godine.

Podignuta optužnica protiv Veseljija, dobrovoljno putuje u Hag: “Nema razloga da se pribojavamo istine”

“Na nekoliko lokacija širom Kosova, kao i u Kuksu i Cahanu u severnoj Albaniji, pripadnici Oslobodilačke vojske Kosova (OVK) izvršili su krivična dela iz optužnice nad stotinama civila i lica koja nisu učestvovala u neprijateljstvima. Žrtve su lica za koja se podozrevalo da ne podržavaju OVK i kasnije privremenu vladu Kosova, i to: Srbi, Romi i Aškalije; katolici; civili za koje se verovalo da sarađuju sa srpskim vlastima ili da komuniciraju sa Srbima; Albanci koji su podržavali Demokratski savez Kosova ili bili povezani sa tom strankom, kao i sa drugim strankama za koje se smatralo da su protiv OVK; Albanci koji se nisu pridružili OVK ili nisu podržavali OVK, i lica koja su na osnovu svog trenutnog ili bivšeg zaposlenja važili za protivnike OVK”, navedeno je u optužnici.

Prteres kuće Hašima Tačija          Tanjug/AP Photo/Visar Kryeziu

Potvrđena optužnica navodi da su Hašim Tači, Kadri Veselji, Redžep Seljimi i Jakup Krasnii individualno krivično odgovorni po raznim oblicima krivične odgovornosti za krivična dela iz optužnice koja su izvršena u kontekstu oružanog sukoba nemeđunarodnog karaktera na Kosovu i koja su činila deo raširenog i sistematskog napada na lica za koja se smatralo da su protivnici OVK.

 

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug