Zacementiran status Kosova i Metohije: Na današnji dan 2006. godine proglašen je Ustav Srbije

08.11.2020

12:00 >> 12:19

0

Autor: Jovana Vrećo

Južna srpska pokrajina definisana kao sastavni deo Srbije, ukinuta društvena svojina, uspostavljena tržišna privreda. Na referendum izašlo 54,9 odsto bira?

Zacementiran status Kosova i Metohije: Na današnji dan 2006. godine proglašen je Ustav Srbije
Copyright ATA Images/A. K.

Danas se navršava 14 godina od proglašenja novog Ustava, prvog od uspostavljanja Srbije kao samostalne države, posle kraja Drugog svetskog rata, sloma monarhije i vladavine komunista. U preambulu Ustava tada je upisano i da je Kosovo i Metohija neodvojivi i sastavni deo Srbije, čime je zacementiran status južne srpske pokrajine.

U Domu Narodne skupštine u Beogradu, u kome su do tada svečano proglašavani svi ustavi bivše jugoslovenske države, prvi put proglašen je i Ustav Srbije, uz himnu “Bože pravde”, koju su izveli Umetnički ansambl Doma vojske Srbije “Stanislav Binički”.

Svečanoj sednici, tog 8. novembra 2006. godine, u zdanju na Trgu Nikole Pašića, prisustvovali su tadašnji predsednik Srbije Boris Tadić, premijer Vojislav Koštunica, članovi Vlade, patrijarh srpski gospodin Pavle, predstavnici crkava i verskih zajednica u Srbiji, predstavnici diplomatskog kora i predsednica i članovi Ustavnog i Vrhovnog suda Srbije i članovi Državne dume Rusije, koji su bili u Srbiji.

U novom Ustavu Srbije, koji je tog dana proglasila Skupština Srbije, pisalo je da je Srbija država srpskog naroda i svih građana koji u njoj žive i da je Kosovo i Metohija njen sastavni deo.

Ustavom su tada definisani zastava, grb i himna, službena upotreba srpskog jezika i ćiriličnog pisma, dok je službena upotreba drugih jezika i pisama uređena zakonom na osnovu ustava.

Najvišim pravnim aktom države utvrđeno je i da su autonomne pokrajine Vojvodina i Kosovo i Metohija, dok je najviši pravni akt pokrajine statut.

Tada je, 26 godina posle prvih višestranačkih izbora nakon Drugog svetskog rata, ukinuta društvena svojina, a uspostavljena tržišna privreda. Takođe, novim Ustavom uvedene su nove institucije kao što su Državna revizorska ustanova kao kontrolor trošenja budžetskih sredstava i zaštitnik građana (ombudsman) koji štiti prava građana i kontroliše rad organa državne uprave.

– Ljudska i manjinska prava su zajamčena, nivo ljudskih i manjinskih prava ne može se smanjivati, a ustav zabranjuje diskriminaciju po bilo kom osnovu. Opšteprihvaćena pravila međunarodnog prava i potvrđeni međunarodni ugovori sastavni su deo pravnog poretka Srbije i neposredno se primenjuju – piše u Ustavu Republike Srbije.

Pojednostavljena je i procedura promene ustava, odnosno raspisivanje referenduma je obaveza samo za izmenu određenih odredbi ustava.

Prethodno je predlog tog, novog Ustava, 30. septembra, jednoglasno usvojila Skupština Srbije, a potom ga je narod potvrdio na referendumu 28. i 29. oktobra 2006. godine.

Konačni rezultati Republičke izborne komisije pokazali su da je na referendum izašlo 54,91 odsto ili 3.645.517 građana upisanih u birački spisak. Za donošenje novog Ustav glasala su 3.521.724 birača, odnosno 96,6 odsto izašlih na glasanje, što je, zapravo, 53,04 odsto punoletnih građana Srbije.

Aktuelni Ustav je 12. najviši zakonodavni akt države Srbije od 1835. godine.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike