Danas pred sudom za zločine OVK Kadri Veselji, sutra u sudnici Redžep Seljimi

10.11.2020

10:40

0

Autor: I.K.

Optužnica protiv njega potvrđena je 26. oktobra, a uhapšen je 5. novembra

Danas pred sudom za zločine OVK Kadri Veselji, sutra u sudnici Redžep Seljimi
AP Photo/Visar Kryeziu

Nekadašnji šef obaveštajne službe terorističke paravojske OVK Kadri Veselji biće danas od 15 sati prvi put izveden pred sudiju za prethodni postupak Specijalizovanih veća Kosova u Hagu radi upoznavanja sa optužnicom i izjašnjavanja o krivici.

Optužnica protiv njega potvrđena je 26. oktobra, a uhapšen je 5. novembra.

Veseljiju će biti pročitana redigovana optužnica koja ga zajedno s Hašimom Tačijem, Jakupom Krasnićijem i Redžepom Seljimijem tereti po raznim vidovima krivične odgovornosti za ratne zločine i zločine protiv čovečnosti, nakon čega će ga sudija pozvati da se izjasni o krivici po optužbama za koje se tereti.

On može odmah da se izjasni o krivici ili u roku od 30 dana, na novom ročištu.

Hašim Tači i Jakup Krasnići juče su se izjasnili da nisu krivi za optužbe za koje ih tereti Specijalizovani tužilac Kosova.

Pred Specijalizovanim većima u Hagu, poznatim i kao sud za zločine OVK, Veselji će kao i ostali odgovarati i po komandnoj i po individualnoj krivičnoj odgovornosti za zločine koje je OVK počinila na Kosovu i Metoji i severu Albanije u periodu od marta 1998. do septembra 1999. godine.

Optužbama koje su napisane u 10 tačaka, zajedno sa ostalima se, pored drugih optužbi, tereti za 98 ubistava, za 18 poznatih žrtava prisilnog nestanka i više od 416 nezakonitih pritvaranja, koja su izvršena bilo po njegovom naređenju, bilo uz njegovu pomoć, podršku ili sa njegovim znanjem.

Pred sudom će se sutra izjasniti Redžep Seljimi. U optužnici se Redžep Seljimi tereti po raznim vidovima krivične odgovornosti za ratne zločine i zločine protiv čovečnosti prema međunarodnom pravu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi