Predsednik Vučić: Zamolio sam da Grčka nastavi sa politikom pružanja podrške teritorijalnom integritetu Srbije (FOTO)

16.02.2022

19:21

0

Vučić je preneo da je sa Micotakisom razgovarao i o evropskom putu Srbije i o regionalnim pitanjima

Predsednik Vučić: Zamolio sam da Grčka nastavi sa politikom pružanja podrške teritorijalnom integritetu Srbije (FOTO)
Tan2022-2-16_195846522_0 - Copyright FOTO TANJUG/ ZORAN ZESTIC/ bs

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je večeras da je sa premijerom Grčke Kirjakosom Micotakisom imao veoma dobar, otvoren razgovor i da ga je zamolio da Grčka nastavi sa politikom pružanja podrške teritorijalnom integritetu Srbije.

- Zamolio sam da Grčka nastavi sa politikom pružanja podrške teritorijalnom integritetu Srbije, kao što će Srbija uvek pružati podršku teritorijalnom integritetu Grčke i na kopnu i na moru, u skladu sa međunarodnim javnim standardima. To je bilo i biće politika Srbija u budućnosti, poručio je Vučić.

Vučić je preneo da je sa Micotakisom razgovarao i o evropskom putu Srbije i o regionalnim pitanjima.

- Posebnu zahavalnost iskazujemo grčkoj vladi na podrsaci koju pruža Srbiji na EU putu, a naročito na poslednjoj Međuvladinoj konferenciji na kojoj je otvoren Klaster 4, rekao je Vučić.

Naveo je da je Micotakis saslušao poglede Srbije, i čuo šta Srbija misli o regionalnim pitanjima.

- Govorili smo i o svim regionalnim pitanjima, o razgovorima Beograda i Prištine, o situaciji u regionu. Grčka razume poziciju Srbije, što je za nas veoma važno. Rekao sam da mi ne želimo zamrznute konflikte , već želimo rešenja, koja moraju da budu kompromisna, a ne nametnuta Srbiji, poručio je Vučić.

Predsednik Srbije poželeo je toplu dobrodošlicu visokom gostu iz Atine, dodajući da građani Srbije u grčkom narodu vidi iskrene i velike prajtelje, te da nije lako opisati kolika je ljubav našeg naroda prema grčkoj državi i narodu Grčke.

On je zahvalio Micotakisu na dobroj saradnji, izrazivši uverenje da će se ta saradnja nastaviti i kroz Visoki savet za saradnju, koji je 2019.godine doneo neke važne zaključke i odluke.

Vučić je ukazao i da trgovniska razmena Srbije i Grčke, uprkos problemima, nastavlja da raste, i rasla je, kaže, svih godina, osim 2019.

FOTO TANJUG/ ZORAN ZESTIC/ bs
 

 

Izneo je podatak da je prošle godine zabeležena razmena vredna 636 miliona evra, uveren da u narednom periodu može da dostigen i milijardu evra.

Dodao je da postoji orgoman prostor za razmenu u oblasti usluga, uz primedbu da veliki broj turista iz Srbije odlazi u Grčku leti, a da Srbija želi da privuče grčke turiste.

Najavio je i da će uskoro predsednica Grčke doći u posetu Srbiji.

FOTO TANJUG/ ZORAN ZESTIC/ bs
 

 

- Verujem da možemo da obezbedimo još značajniji dolazak grčkih investitota u Srbiju, kao što verujem da u bliskoj budućnosti može da dođe i do značajnoj odlaska srpskih investitora u Grčku, rekao je Vučić.

Ponovio je da je razgovor sa Micotakisom bio veoma dobar, otvoren i prijateljstki.

-Još jednom hvala Micotakisu na poseti, a razgovore ćemo nastaviti večeras o bilateralnim odnosima, situaciji u region i svetu, te učcvršćivanju bratskih i prijateljskih odnosa, rekao je Vučić.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike