Izborna trka u Srbiji počinje, evo za koje ćemo liste moći da glasamo 3. aprila

17.02.2022

08:06

0

Stranke koje će uzeti učešće na aprilskim izborima već su dogovorile sa kim će zajedno na listama izaći pred birače

Izborna trka u Srbiji počinje, evo za koje ćemo liste moći da glasamo 3. aprila
referendum_pokrivalice_16012022_0020 - Copyright Milan Maricic/ATAImages

Izborna trka u Srbiji počinje.

Predsednik Skupštine Ivica Dačić raspisao je izbore u 13 lokalnih samouprava za 3. april, dok je predsednik Srbije Aleksandar Vučić potpisao odluku o raspuštanju Skupštine Srbije i raspisao za isti dan parlamentarne izbore. Predsednički izbori biće raspisani već početkom marta.

Predsednik Republičke izborne komisije Vladimir Dimitrijević izjavio je da pravo učešća na izborima imaju registrovane političke stranke, koalicije političkih stranaka, kao i grupe građana. Neophodno je da bude skupljeno kao i ranije najmanje 10.000 overenih potpisa birača, te da u RIK-u očekuju da u narednih dan, dva počnu da pristižu izborne liste kandidata.

Srpska napredna stranka je svoju listu, podržanu sa više od 58.000 potpisa građana, pod nazivom Aleksandar Vučić - Zajedno možemo sve, prva predala.

TANJUG/ ZORAN ŽESTIĆ
Predsednik SNS Aleksandar Vučić podržao je svojim potpisom tu listu

 

Za razliku od parlamentarnih i lokalnih izbora, gde oni koji predaju prvi potpise su prvi i na glasačkom listiću, to za predsedničkog kandidata ne važi jer se ta lista određuje žrebom.

Stranke koje će uzeti učešće na aprilskim izborima uglavnom su dogovorile sa kim će na listama izaći pred birače, dok se čekaju još predsednički kandidati.

Predsednik Srpske napredne stranke Aleksandar Vučić i predsednik Pokreta socijalista Aleksandar Vulin dogovorili su se da njihove partije na predstojećim republičkim i beogradskim izborima budu na jednoj listi. Na listi za parlamentarne, ali i beogradske izbore, čiji je nosilac upravo predsednik Vučić, biće i Partija ujedinjenih penzionera Srbije, kao i Socijaldemokratska partija Srbije koja će podržati predsedničkog kandidata kog predloži SNS. Kandidat ove koalicije za gradonačelnika Beograda biće, po svemu sudeći, Aleksandar Šapić.

Socijalistička partija Srbije podržaće Aleksandra Vučića na predsedničkim izborima, ukoliko se kandiduje, ali na parlamentarne i lokalne izbore izlazi na listi sa Jedinstvenom Srbijom i Zelenima Srbije. Lider stranke Ivica Dačić biće nosilac parlamentarne i svih lokalnih lista na predstojećim izborima, kao i kandidat SPS za premijera.

TANJUG/DRAGAN KUJUNDZIC
Lider socijalista Ivica Dačić podržao je listu SPS za predstojeće izbore

 

Na izborima će nastupiti i Srpska koalicija NADA koju čine Pokret obnove Kraljevine Srbije, Demokratska stranka Srbije i 25 udruženja građana. Potvrđena je podrška kandidatu za predsednika Milošu Jovanoviću, kao i nosicu buduće parlamentarne izborne liste generalu Božidaru Deliću.

Predsednik Dveri Boško Obradović i predsednik dela Pokreta obnove kraljevine Srbije (POKS) Žika Gojković potpisali su koalicioni sporazum i najavili da će te dve političke organizacije zajedno nastupiti na predsedničkim, parlamentarnim i lokalnim izborima.

TANJUG/ Rade Prelic
Lider Dveri Boško Obradović i Žika Gojković u ime dela POKS potpisali su koalicioni sporazum

 

Obradović će biti predsednički kandidat liste Boško Obradović - Srpski pokret Dveri - POKS - Miloš Parandilović-Patriotski blok za obnovu kraljevine Srbije, a Miloš Parandilović biće nosilac liste za Beograd.

Stranka Zavetnici samostalno će na predstojeće izbore, a njihova predsednica Milica Đurđević Stamenkovski biće kandidatkinja na predsedničkim izborima. 

Koalicija Ujedinjena Srbija okupljena oko Stranke slobode i pravde, Demokratske i Narodne stranke istakla je kandidaturu Zdravka Ponoša za predsednika, dok je Vladeta Janković kandidat za gradonačelnika Beograda. Lista za parlamentarne izbore će nositi naziv Marinika Tepić - Ujedinjeni za pobedu Srbije, dok će se lista za glavni grad zvati Vladeta Janković - Ujedinjeni za pobedu Beograda. 

Kandidat građansko-zelene koalicije Moramo za gradonačelnika Beograda biće Dobrica Veselinović, dok odluka o predsedničkom kandidatu još nije doneta.

Stranke Dosta je bilo, Zdrava Srbija i pokret Živim za Srbiju predstavili su juče koaliciju koja će na predstojećim beogradskim i parlamentarnim izborima nastupiti pod nazivom "Suverenisti".

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike