Brnabić: Sramota organizovati proteste na Sretenje, vidim da je to sada Pokret "Kreni okreni" - vrte se jaganjci pod šatorom

14.02.2022

06:45

0

Nikada neću zaboraviti da su 15. godišnjicu pogroma nad Srbima na KiM iskoristili Ðilas, Boško Obradović, Vuk Jeremić, Marinika Tepić, za protest ispred Predsedništva i blokadu Predsedništva, kaže ona

Brnabić: Sramota organizovati proteste na Sretenje, vidim da je to sada Pokret "Kreni okreni" - vrte se jaganjci pod šatorom
ana brnabić (2) - Copyright Tanjug/Zoran Žestić

 Premijerka Srbije Ana Brnabić izjavila je večeras, komentarišući najavljene proteste pokreta Kreni promeni ispred Predsedništva 15. februara, da je sramota organizovati proteste na Sretenje, državni praznik.


Brnabić je u emisiji Hit tvit na TV Pink rekla da je ti protesti najviše podsećaju na proteste kada se obeležavala 15. godišnjica pogroma nad Srbima na KiM i ocenila da to nije neuobičajeno za te političke opcije.

-Ja nikada neću zaboraviti da su 15. godišnjicu pogroma nad Srbima na Kosovu i Metohiji iskoristili Ðilas, Boško Obradović, Vuk Jeremić, Marinika Tepić, za protest ispred Predsedništva i blokadu Predsedništva. Mi nismo u stranim medijima imali šansu da pričamo o pogromu i 15-godišnjici programa jer su svi pokrivali njihove proteste i pokušaj da se blokira predsednik. To je bila sramotna slika- navela je ona.

Sada su, kako je rekla, pod šatorima "neko pečenje, žurka"

-To valjda više nije pokret Kreni Promeni već Kreni Okreni, vidim da se vrte jaganjci, prasići. Ali dobro, ako žele da iskoriste Sretenje, dodelu odlikovanja najzaslužnijima od strane predsednika, to je njima na čast i govori o njima - rekla je Brnabić.

Ona je naglasila da ona to nikad ne bi uradila jer je Sretenje državni praznik koji je previše važan da bi protestovala ili izazivala bilo kakve podele.

Posebno kad ste u situaciji da imate i broj mobilnog telefona predsednika Vlade i predsednika Republike i da u svakom trenutku možete da dođete do nas i da u svakom trenutku želimo da razgovaramo i damo garancije, podršku i infomacije i da smo tu da čuvamo Ustav i zakone i ne možemo da ih prekršimo ni zbog koga- navela je Brnabić.

Ona je dodala da ne očekuje da joj se ekološki aktivisti jave.

-Mislim da je to politički performans koji nema za cilj da se dogovorimo i rešimo problem već da oni i dalje guraju svoju političku agendu - poručila je Brnabić.

O krivičnoj prijavi zbog 100 evra

 

Gostujući u emisiji Hit tvit na televiziji Pink, a upitana da prokomentariše najavu Janka Veselinovića da njegov pravni tim "Pokreta za preokret" priprema krivičnu prijavu protiv Aleksandra Vučića zbog, kako je rekao, masovnog nuđenja mita građanima u vidu 100 evra, Brnabić je odgovorila da prijavu podnose oni koji su zaslužni za masovna otpuštanja građana tokom Svetske ekonomske krize 2008. godine.

-Krivičnu prijavu podnose oni koji su zaslužni za to što je između 400.000 i 600.000 ljudi ostalo bez posla tokom Svetske ekonomske krize i koja se ne može porediti sa krizom tokom pandemije- rekla je Brnabić.

Ona je podsetila da je predsednik Vučić inicirao takve vrste pomoći i penzionerima i mladima, i navela da je mlade odlučio da podrži jer su i oni žrtve ove pandemije.

-Vučić je sam rekao da su mladi izgubili svoje godine, emocije memorije, i da su nekako ostali zaboravljeni u pandemiji - navela je Brnabić.

Kazala je da će se taj novac ponovo vratiti u budžet kroz potoršnju i dodala da se direktna pomoć građanima pokazala kao odlična mera tokom 2020. i 2021. godine.

Premijerka je kazala da su mnoge zemlje direktno podržale privredu i građane kako bi ublažile efekte pandemije i da je to uradila i Srbija.

-Od početka pandemije kao direktnu podršku i pomoć našoj privredi i građanima mi smo dali do sada, uključujući i ovih 100 evra, ukupno 8,7 milijardi evra, to je nešto više od 18 odsto našeg BDP-a -rekla je Brnabić.

Zahvaljujući tim merama, kao je navela, Srbija je uspela da se uspešno izbori sa krizom izazvanom pandemijom i da tokom 2020. ima najniži ekonomski pad, a 2021. privredni rast od 7,6 odsto.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike