Eskobar i Lajčak saglasni: Omoguciti glasanje Srbima na Kosmetu, to su evropski standardi i praksa

03.02.2022

16:36

0

Eskobar je naglasio da je stav SAD i EU da svi građani u regionu treba da imaju mogućnost da glasaju na izborima na kojima imaju pravo glasa

Eskobar i Lajčak saglasni: Omoguciti glasanje Srbima na Kosmetu, to su evropski standardi i praksa
Tan2022-2-3_11414766_2 - Copyright TANJUG/ JADRANKA ILIC

Izaslanik EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak i specijalni izaslanik SAD za Zapadni Balkan Gabrijel Eskobar istakli su danas da svi građani u regionu treba da imaju mogućnost da glasaju na izborima na kojima imaju pravo glasa, i da za tako nešto postoji evropska praksa.

- Ovo je pitanje koje smo zajedno razmatrali, da ljudi treba da imaju pravo da učestvuju u demokratskim procesima. Postoje standardi i ustanovljena evropska praksa koja omogućava ljudima da glasaju iako žive negde drugo. Treba postići konsenzus o modalitetima, a to je na dve strane, poručio je Eskobar odgovarajući na pitanje da li će Srbi na KiM imati mogućnost da učestvuju na predstojećim izborima u Srbiji.

Eskobar je naglasio da je stav SAD i EU da svi građani u regionu treba da imaju mogućnost da glasaju na izborima na kojima imaju pravo glasa.

Specijalni izaslanik SAD za Zapadni Balkan Gabrijel Eskobar, kojem je ovo prva poseta Beogradu u toj funkciji, rekao je da je smatrao da je važan njegov dolazak ovde sa Miroslavom Lajčakom, što, dodao je, odražava solidarnost i jedinstvo Evropske unije i SAD u uverenju da bi Balkan morao da bude deo evropske zajednice.

- Smatramo da je put da Kosovo i Srbija budu na putu do Evropske unije, uz dijalog uz posredovanje EU, rekao je Eskobar.

On je dodao da SAD nisu deo dijaloga, ali da će pomoći sve što treba, finansijski i politički.

-  Nadamo se da će rezultati razgovora u dijalogu otvoriti ogroman potenicjal koji ovaj region ima za ekonomski razvoj i za veću integrisanost u EU, rekao je Eskobar.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike