Hoti oštro o izjavi predsednika Vučića, reagovao Dačić: Priština širi laži

13.11.2020 | 07:28 >> 18:58

Autor: Jelena Stokic Jovanovic

Predsednika Srbije Aleksandar Vučić je izjavio da Srbija ne sme budućim generacijama ostaviti zamrznuti konflikt na Kosovu i Metohiji

Copyright Profimedia

 

Premijer privremenih prištinskih institucija Avdulah Hoti reagovao je na jučerašnju izjavu predsednika Srbije Aleksandra Vučića da Srbija ne sme budućim generacijama ostaviti zamrznuti konflikt na Kosovu i Metohiji.

Hoti je izjavio pak da ta izjava ne ide u prilog normalizaciji navodeći da je Kosovo posvećeno miru i stabilnosti u regionu i šire.

Rama: Srbija je izgubila rat

O kom ratu priča? Koji rat provocira Vučić? Srbija je izgubila rat. Kosovo je nezavisna i demokratska država. Jeste, Kosovo je činilo mnoge greške u diplomatskim odnosima i izgubilo teren, ali nema šanse za takvim nečim, te izjave su bezvredne”, rekao je Rama za  albanski Top čenel.

– Izjave predsednika Srbije Aleksandra Vučića ne idu u prilog normalizaciji odnosa dveju država, postizanju konačnog sporazuma i uzajamnog priznanja. One su u suprotnosti sa svim obavezama koje je Srbija preuzela, pod garancijama međunarodne zajednice, za trajni mir i ekonomski razvoj u regionu – napisao je sinoć Hoti na Fejsbuku.

Pročitajte još:

Trampov sin objavio sliku mape gde je Kosovo deo Srbije

Analitičari za 24sedam o kosovskom pitanju: Srbija je spremna na dogovor, ali treba da se nađe kompromisno rešenje

On kaže da kosovske vlasti ostaju posvećene svojoj konstruktivnoj ulozi za dobro mira, stabilnosti i prosperiteta čitavog regiona.

– Vlada očekuje da Evropska unija i NATO odgovore na ove provokacije. Vlada republike Kosovo nastaviće posvećenost što bržem članstvu zemlje u NATO, Evropskoj uniji i svim relevantnim međunarodnim institucijama, kao dodatu vrednost za razvoj demokratije i mira u svetu – dodao je Hoti.

 

Na to je reagovao predsednik Skupštine Srbije Ivica Dačić.

– Dok ceo svet govori o suđenju u Hagu i zločinima OVK, kosovski zvaničnici se trude da svim silama iznose laži o Srbiji i predsedniku Aleksandru Vučiću- rekao je Dačić sinoć za Kosovo onlajn.

– Tako i sada gnusno lažu o tome da Vučić preti novim ratovima. Upravo je suprotno, Vučić je pričao o potrebi da se radi na rešavanju problema na Kosovu i Metohiji, a ne da ostane zamrznuti konflikt koji bi ostao večita pretnja – istakao je predsednik Skupštine.

Prema njegovim rečima, u Prištini očigledno zaboravljaju da je prošlo vreme lažnih vesti i prve ljubavi sa NATO i EU.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam

Izvor: Tanjug