Četiri godine od ubistva Olivera Ivanovića: Ime ubice i dalje ne znamo

16.01.2022

06:10

0

Ulica u naselju Bošnjačka mahala, u Severnoj Kosovskoj Mitrovici ponela je njegovo ime

Četiri godine od ubistva Olivera Ivanovića: Ime ubice i dalje ne znamo
profimedia-0360311490 - Copyright Profimedia

Mučki s leđa, rano izjutra 16. januara 2018. godine, dok je ulazio u prostorije svoje stranke u severnom delu Kosovske Mitrovice, sa nekoliko hitaca ubijen je Oliver Ivanović, lider Građanske inicijative Srbija-demokratija-pravda.

U Olivera Ivanovića je ispaljeno šest metaka iz vozila "opel astra" u pokretu. Nakon atentata on je prebačen u bolnicu u Kosovskoj Mitrovici. Uprkos pokušajima lekara da mu spasu život, on je preminuo i smrt je konstatovana u 9.15 sati.

Sahranjen je 18. januara u Aleji zaslužnih građana na Novom groblju u Beogradu. Prethodno je povorka od više hiljada građana ispratila kovčeg sa telom Ivanovića od Crkve svetog Nikole, gde je vladika raško-prizrenski Teodosije održao opelo.

Profimedia
 

Ulica u naselju Bošnjačka mahala, u Severnoj Kosovskoj Mitrovici ponela je njegovo ime.

U Osnovnom sudu u Prištini jula prošle godine počelo je suđenje za ubistvo Ivanovića, po trećoj, dopunjenoj optužnici kosovskog specijalnog tužilaštva.

Prema toj optužnici, koja je podignuta novembra 2020. godine, za krivično delo teškog ubistva, učešća ili organizovanja kriminalne grupe, zloupotrebu službenog položaja ili ovlašćenja i neovlašćenog posedovanja oružja terete se: Marko Rošić, Nedeljko Spasojević, Rade Basara, Silvana Arsović, Dragiša Marković i Žarko Jovanović.

Svih šestoro su pred sudom rekli da nisu krivi za učešće u ovom zločinu.

Profimedia/Erkin Keci / Anadolu Agency
 

Javnost do danas nije saznala šta su bili motivi ubistva, ko je naručio zločin, te ko je neposredni izvršilac.

Priština nije htela da sarađuje sa istražnim organima u Beogradu, a istragu ubistva Olivera Ivanovića pokrenulo je i Specijalno tužilaštvo Srbije, ali nikada nije dobilo materijalne dokaze iz Prištine. 

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić će danas, povodom godišnjice ubistva Olivera Ivanovića, zapaliti sveću u hramu Svetog Save.

 

Zajedno sa još četvoricom Srba, Ivanović je uhapšen bio 2014. godine zbog optužbi za ratni zločin nad civilnim stanovništvom na Kosovu 1999. i 2000. godine. Dve godine kasnije osuđen je u Osnovnom sudu u severnoj Kosovskoj Mitrovici na devet godina zatvora. Februara 2017. godine ukinuta je prvostepena presuda i naloženo novo suđenje i tek tada mu je omogućeno da se brani sa slobode. Tvrdio je da se protiv njega vodi montiran proces, a tokom boravka u zatvoru štrajkovao je i glađu.

 

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike