Otvoreni Balkan: Skupština Srbije potvrdila više sporazuma koji su potpisani u okviru regionalne inicijative

29.12.2021

17:37

0

Podržali su Sporazum o saradnji u veterinarsko, fitosanitarnoj i oblasti bezbednosti hrane I hrane za životinje koji je potpisan u Tirani 21.decembra

Otvoreni Balkan: Skupština Srbije potvrdila više sporazuma koji su potpisani u okviru regionalne inicijative
skupstina srbije zastave 23112021_0058 - Copyright ATAImages/ Antonio Ahel

Skupština Srbije potvrdila je večeras više sporazuma koji su potpisani u okviru inicijative Otvoreni Balkan.

Podržali su Sporazum o saradnji u veterinarsko, fitosanitarnoj i oblasti bezbednosti hrane I hrane za životinje koji je potpisan u Tirani 21.decembra, u okviru Otvorenog Balkana.

- Srpska veterina i srpska fitosanitarna zaštita su apsolutno spremne za ovaj projekat od ponedeljka 3. januara, rekao je ministar poljoprivrede u raspravi Branislav Nedimović u Skupštini Srbije.

On je podsetio da do sada uopšte nisu bile priznate laboratorijske analize hrane bez obzira da li je biljnog ili životinjskog porekla u međusobnoj trgovini između Srbije, Severne Makedonije i Albanije.

Prema njegovim rečima, sa ovim sporazumom te barijere se apsolutno ruše.

- Potpuno su usaglašene laboratorijske analize za ove tri zemlje, i sve što je izdato u Tirani važi i u Zrenjaninu, sve što je izdato u Novom Sadu važi i u Tetovu…, rekao je ministar.

Potvrđen je i Sporazum za slobodan pristup tržištu rada na Zapadnom Balkanu kojim se uređuju uslovi za slobodan pristup tržištu rada, kao i uslovi za registrovanje državljana strana ugovornica.

Ministarka za rad, zapošljavanje, boračka I spcijalna pitanja Darija Kisić Tepavčević rekla je u raspravi da sporazum ima za cilj da olakša slobodan pristup tržištu rada ovih zemalja, odnosno pojednostavljenje ulaska, kretanja, boravaka i rada državljana tri zemlje.

- Sporazumom su definisani osnovni pojmovi. Jedan od osnovnih pojmova koji se definiše ovim sporazumom je i Identifikacioni broj Otvorenog Balkana”. To je jedinstveni broj koji svaka Ugovorna strana dodeljuje svom državljaninu radi korišćenja elektronskih usluga u okviru inicijative Otvoreni Balkan, rekla je ministarka.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike