Unesko doneo odluku o srpskim kulturnim dobrima na Kosmetu!

31.07.2021

11:39 >> 20:51

0

Autor: Nikola A.

Odluka doneta na produženom 44. zasedanju Komiteta za svetsku baštinu

Unesko doneo odluku o srpskim kulturnim dobrima na Kosmetu!
Copyright Gračanica, 24sedam/Katarina Mihajlović

Komitet za svetsku baštinu Uneska jednoglasno je doneo odluku o zadržavanju srpskog kulturnog dobra, srednjevekovnih spomenika na Kosovu i Metohiji, na Uneskovoj listi svetske baštine u opasnosti, izjavila je za Tanjug ambasadorka Srbije pri Unesku Tamara Rastovac Siamašvili.

– To je izuzetno važno, jer potvrđuje kontinuitanu ozbiljnu ugroženost ovog dobra na šta Republika Srbija stalno ukazuje, rekla je ona.

Gračanica, 24sedam/Katarina Mihajlović

Ova dobra su, kako je podsetila, upisana na Uneskovu listu na zahtev Srbije i država Srbija redovno obaveštava Unesko o njihovom stanju konzervacije.

Odluka je doneta na produženom 44. zasedanju Komiteta za svetsku baštinu.

Srednjevekovni srpski spomenici na Kosovu koji se nalaze na Uneskovoj Listi svetske baštine u opasnosti su manastir Visoki Dečani, od 2004. godine, kao i Pećka patrijaršijamanastir Gračanica i crkva Bogorodice Ljeviške u Prizrenu od 2006. godine.

pročitajte još

Kosovske vlasti pokušavaju da srpske spomenike pripišu kao deo “kosovskog kulturnog identiteta”.

Na Kosovu nalazi se ukupno 458 nepokretnih kulturnih dobara od posebne važnosti za Srbiju, od čega je 61 dobro od izuzetnog značaja. Na Kosovu se nalazi 1.300 crkava i manastira, koji čine kulturno nasleđe srpskog naroda prvog reda, podseča Kosovo onlajn.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike